PPS met hoogste BREEAM-certificaat

Voor het eerst heeft een Publiek-Private Samenwerking (PPS) voor een gebouw in Nederland een BREEAM-duurzaamheidscertificaat op het hoogste niveau behaald: Outstanding.

Het certificaat is behaald voor het ontwerp van de toekomstige huisvesting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dit project is in handen van het consortium Strukton, Hurks en Heijmans en verschijnt in 2018 in het Utrecht Science Park.

Windmolen zorgt voor energie

De koeling, verwarming en verlichting in dit gebouw veroorzaken geen CO2-uitstoot. De hiervoor benodigde energie komt van een windmolen. Daarnaast is in dit project ruim aandacht voor zaken als een comfortabel binnenklimaat, flexibiliteit, waterverbruik, uitzicht, daglichttoetreding en toegankelijkheid.

De eisen van de gebruikers voor onder andere laboratoria zijn integraal opgenomen in het ontwerp. Desondanks is het gebouw multi-inzetbaar, doordat het beschikt over bijvoorbeeld flexibele installaties en een eenvoudig aan te passen indeling van de ruimten.

Isolatie dankzij groene daken en wanden

Groene daken en wanden zorgen verder voor isolatie in de zomer en de winter. In de centrale hal is veel licht en groen. Dit groen geeft een prettige uitstraling en draagt bij aan de luchtzuivering.

Bij de inkoop van materialen wordt gekeken of de herkomst aantoonbaar verantwoord is. Bij de materiaalkeuze wordt rekening gehouden met zo laag mogelijke ‘milieu schaduwkosten’. Tijdens de uitvoering vindt er sturing plaats op een zo laag mogelijke energie- en waterverbruik en een verregaande afvalscheiding op de bouwplaats.

De start van de bouw van dit gebouw vindt dit jaar nog plaats.

Foto: Ontwerp van clausvanwageningen

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht