Transparant en duurzaam onderwijsgebouw in Utrecht

Vandaag vindt de officiële opening plaats van het Victor J. Koningsbergergebouw op het Utrecht Science Park. Studenten en docenten van de faculteiten Geowetenschappen, Bètawetenschappen en Geneeskunde van de Universiteit Utrecht gebruiken dit transparante en duurzame onderwijsgebouw al een tijdje.

In opdracht van de universiteit gold duurzaamheid als uitgangspunt in het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. Zo beschikt dit gebouw over energiezuinige ledverlichting en bewegingsdetectie. Daarnaast laat de transparante gevel met lamellen wel licht door, maar houdt het warmte binnen.

Wko en restwarmte-energiecentrale

Samen met andere maatregelen, zoals het gebruik van warmtekoudeopslag, een restwarmte-energiecentrale, zonnepanelen op het dak en doordacht materiaalgebruik, is het onderwijscentrum gebouw met het oog op de toekomst. Medewerkers en studenten kunnen zelf ook bijdragen aan een duurzaam gebruik van het gebouw. In het kader van de pilot afvalscheiding EcoSmart zijn de afvalbakken voorzien van compartimenten voor papier, plastic, gft en restafval.

Het Victor J. Koningsbergergebouw heeft 17 practicumruimten, 5 pc-zalen voor zelfstudie, 300 studieplaatsen, 3 collegezalen en horeca. De collegezalen bieden ruimten aan respectievelijk 150, 200 en 230 studenten. Onder deze zalen is een stalling voor 1.650 fietsen. De naamgever van dit nieuwe gebouw is een Utrechtse bioloog, die in de Tweede Wereldoorlog als eerste hoogleraar opkwam voor joodse collega’s die van de universiteit werden verbannen.

Foto: Bert Spiertz

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht