‘De markt ontwikkelt zich naar tweeweg-energie’

Enexis-CEO Peter Vermaat verzorgt een keynote tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres waarin onder andere de veranderende markt voor netbeheerders aan bod komt.

“Netbeheerders moeten de ontwikkeling naar tweeweg-energie accommoderen”, zegt Vermaat in het cover-interview van Duurzaam Gebouwd Magazine uitgave 31. Volgens hem heeft Enexis drie rollen in de energietransitie. “Een rol is nog steeds om rechttoe-rechtaan energie bij huishoudens en bedrijven te brengen. De tweede rol is om dat te doen op zo’n manier dat er een gelijk speelveld is voor alle spelers in de markt.”

Andere energievormen

De derde richting heeft te maken met andere energievormen. “We brengen niet alleen gas en elektriciteit bij klanten, maar moeten ook de energiemarkt van morgen mede mogelijk maken met andere energievormen. Dat moet in de hele energieketen gebeuren.”

Groen Gas Booster

De samenwerking met Gasunie in Groningen heeft een duurzame achtergrond. “Gasunie Transport Services is de landelijke transporteur van het gasnet. Wat speelt in veel situaties waar we biogas willen invoeren is dat in de zomer de vraag minder is dan het aanbod. Om dat te accommoderen en in de winter ook te benutten wordt de Groen Gas Booster gebouwd bij de productielocatie van afvalverwerker Attero te Drenthe”, aldus Vermaat.

Duurzaam Gebouwd Congres

Peter Vermaat is een van de keynote-sprekers tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres, dat op 12 november plaatsvindt in MartiniPlaza in Groningen. Bekijk voor het volledige programma de Duurzaam Gebouwd Congres-website.

Deel dit artikel

permalink