Weijerseikhout BV
Weijerseikhout is toegetreden als partner tot Duurzaam Gebouwd en stelt zich voor in een interview over zijn duurzame ambities. Directeur Lars Weijers is expert geworden bij Duurzaam Gebouwd.
Wat zijn de kernactiviteiten van ons bedrijf?
Weijerseikhout participeert in grote onderhoud- en renovatieprojecten. Daarin zijn wij specialist in het ontwerp, de renovatie en het onderhoud van daken. Wij helpen opdrachtgevers bij het behalen van hun energetische doelstellingen. Ons specialisme betreft met name hellende daken.
Daarnaast is Weijerseikhout al 5 jaar expert op het gebied van zonnepanelen. Die expertise in combinatie met onze ervaring als dakspecialist maakt ons uniek. Onze portefeuille bestaat voornamelijk uit projecten voor woningcorporaties, onderwijs- en zorgvastgoed.
Op welke manier(en) zet onze organisatie in op duurzaamheid?
Weijerseikhout zet niet alleen in op duurzaamheid door het bestaande vastgoed energetisch op te waarderen, maar ook de manier waarop we het werkproces inrichten is duurzaam. Slimme logistieke oplossingen (Just in Time), het reduceren van afval (Cradle to Cradle), de lange levensduur van onze producten en het onlangs verkregen FSC-keurmerk dragen bij aan duurzame bedrijfsvoering.
Ook door het aangaan van langdurige en structurele relaties met andere partijen committeren we ons aan duurzaamheid. Resultaatgericht samenwerken (RGS) is volgens ons de krachtigste vorm.
Als gerenommeerd dakspecialist erkennen wij het belang van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit passen we onder andere toe in de vorm van Social Return. Weijerseikhout levert een bijdrage aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door mensen in dienst te nemen. Hiermee dragen we bij aan een socialer werkklimaat.
Naar welke duurzame producten en of diensten die wij leveren is de vraag vanuit de markt het grootst?
De dienst die wij als dakspecialist leveren, waar de grootste vraag naar is, is opdrachtgevers helpen hun energetische doelstellingen te behalen door het aanbrengen van dakisolatie al dan niet in combinatie met de installatie van zonnepanelen.
Onze opdrachtgevers vragen steeds vaker om duurzame producten of diensten. De eisen die de wet- en regelgeving aan de energieprestaties van onder andere de sociale woningvoorraad stelt, zijn daar het gevolg van. Deze groeiende vraag maakt productinnovatie noodzakelijk. We zien daarin nog volop kansen als het gaat om ‘slimmer’ wonen en het opwekken van duurzame energie. Het dak zal in de toekomst nog beter en meer gaan communiceren met andere delen van de woning. Hierdoor wordt de integratie van het dak in het ontwerp steeds belangrijker.
Welk door ons uitgevoerd project of welke door ons geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
Weijerseikhout heeft het meest duurzame project tot dusver gerealiseerd in Nunspeet en Elspeet voor woningcorporatie Omnia Wonen. Weijerseikhout stuurde niet alleen het hele proces aan, maar bedacht voor de dakrenovatie een slimme oplossing. Door met haar vaste toeleveranciers een daksysteem te ontwikkelen dat de factor arbeid naar de fabriek verplaatst. Met als gevolg een beter planbare montage periode en minder overlast. Deze werkwijze levert een reductie van 50% op de doorlooptijd, 10% op de kosten, 8% op het afval en een energielabelstap van label F naar label A.
Ook hebben we, als partner van Energieplein Groesbeek, onlangs de krachten gebundeld en zijn we een initiatief gestart dat zich richt op het stimuleren van gezamenlijke energiebesparing bij woningeigenaren in de gemeente Groesbeek. Lokaal willen wij bewustwording creëren en gedragsverandering teweeg brengen als het gaat om duurzaam wonen. Een bottom-up wijkaanpak waarbij participatie en co-creatie van buurtbewoners centraal staat. Door collectief energiebesparende maatregelen te nemen kunnen ze namelijk slimmer, voordeliger en makkelijker meer energie én geld besparen. Wat uiteindelijk resulteert in meer wooncomfort. Met onze dakisolatie en zonnepanelen leveren wij een bijdrage aan een duurzamer Groesbeek. Het mooie van het initiatief is dat het geen winstoogmerk heeft.
Wat is de reden dat ons bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
Als partner van Duurzaam Gebouwd maken wij onderdeel uit van een integraal platform voor de bouw- en vastgoedsector. Het platform heeft een groot bereik dat wij graag benutten om kennis op te doen in diverse gebieden en onze kennis met andere toonaangevende partners te delen. Dat maakt dat wij in staat zijn om bijzondere en innovatieve projecten te realiseren en duurzaam koploper te blijven in onze branche. Dat hogere niveau bereiken wij het liefst in samenwerking met andere partijen. Alleen door gelijkwaardige samenwerking en transparantie in kennisdeling zijn we in staat betere producten voor een betere prijs te ontwikkelen en innovatieve projecten te realiseren. Deze manier van werken maakt dat we efficiënter, goedkoper en doelmatiger te werk kunnen gaan en daarmee beter aansluiten op de wensen van de opdrachtgever.
Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht je de komende jaren?
Qua duurzaamheid verwachten we dat het dak steeds meer centraal komt te staan bij het reduceren van het energiegebruik, maar ook als het gaat om de opwekking van energie (elektriciteit en warmte), opslag van energie (accu's, omzetting naar waterstof, warmte) en de opslag en zuivering van water en fijnstof.
Ook zullen de woningen in de toekomst nog ‘slimmer’ worden door technologische toepassingen (domotica). Waardoor woningen beter en veelvuldiger communiceren met andere woningen, andere opwekkers en verbruikers in kleinere lokale duurzame energie-communities (Smart Grids).
Door de toenemende zorgbehoefte dienen woningen levensloopbestendig te worden gemaakt en ‘duurzamer’ te worden gebruikt. Dit vraagt om woningen die flexibel in te richten zijn en op de toekomst zijn voorbereid.
Het ligt ook in de lijn der verwachting dat er meer woningen prefab worden gebouwd en gerenoveerd volgens de wensen van de klant. Met materialen en producten die herbruikbaar zijn en waarin grondstoffen hun waarde behouden; de circulaire economie. Hierdoor ontstaan ook andere financieringsvormen.