Vandaag, 14 augustus 2015, reizen 14 medewerkers van de VolkersWessels-onderneming Goossen Te Pas Bouw, Dura Vermeer en Trebbe naar Mozambique om daar namens het goede doel Doctors for Life een kliniek te bouwen.
Het idee voor deze kliniek in het noorden van dit Afrikaanse land ontstond tijdens de bouw van het nieuwe Medisch Centrum Twente (MST), dat eind juli is opgeleverd. “Een van de medewerkers, Erik Baan, had al vrijwilligerswerk gedaan voor de Stichting ter Ondersteuning Doctors for Life international Africa (Soda) in Mozambique”, vertelt Niels Slotman, werkvoorbereider van de bouwcombinatie MST.
Containers met dakplaten en bouwmaterieel
“Toen hij dit vertelde, wilden we ook graag elders in de wereld bijdragen, waar de behoefte groot is.” Op verzoek van het goede doel viel de keuze hierbij op de Mozambikaanse plaats Itepela, in de provicie Niassa: de grootste, minst bevolkte en armste provincie van dit Afrikaanse land.
Daarom hebben de 14 medewerkers van deze 3 bedrijven de stichting HGD opgericht, die de stichting Soda fysiek en financieel ondersteunt. “Met allerlei activiteiten hebben we geld opgehaald, in het totaal € 100.000, inclusief gesponsorde goederen. Van dat geld hebben we onder meer diverse containers naar Itepela verzonden, met onder meer dakplaten, bouwmaterieel en tweedehands ziekenhuisproducten uit het oude MST zoals stethoscopen, echoapparaten en ziekenhuisbedden.”
Stenen bakken en waterbronnen
De komende 3 weken zetten de 14 MST-medewerkers een gebouw neer, dat voorziet in de basisbehoefte voor medische zorg. Zo komen er 2 onderzoeksruimten, een verpleegruimte en een verlosruimte. Daarnaast creëren ze een douche en een toiletruimte. “Om dit voor elkaar te krijgen, bakt de plaatselijke bevolking stenen van natuurlijk klei”, vertelt Slotman. “Daarnaast heeft een lokaal bedrijf 3 waterbronnen geboord: 1 in het dorp met een handpomp, 1 bij de kliniek en 1 bij de missiepost. Goed drinkwater was namelijk nog niet aanwezig.”
Lokaal opgeleide mannen
Daarna vindt de afwerking plaats. Hiervoor zorgen lokaal opgeleide mannen, die hiervoor een normaal salaris krijgen. Naar schatting duurt de afbouw een halfjaar. Uiteindelijk krijgt het Nederlandse echtpaar Frank en Sandra Opdam, dat in Mozambique woont, de kliniek in beheer.
Een illustratie van de kliniek in Itepela in het Afrikaanse land Mozambique.
Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl