De corebusiness van scholen is om goed onderwijs te geven, terwijl de bouw en het onderhoud buiten deze primaire focus valt. Toch groeit het aantal verantwoordelijkheden die schoolbesturen hebben, bijvoorbeeld het buitenonderhoud.
Kennis van de gebouwen is dan belangrijk en dat varieert fors per bestuur. “De grotere schoolbesturen hebben doorgaans meer kennis in huis, maar het inzicht van de staat van de schoolgebouwen is niet paraat”, vertelt draaijer+partners-adviseur Hetty van der Pennen.
Geen cent te veel naar onderwijshuisvesting
Samen met 14 andere bedrijven lanceerde dit adviesbureau op 1 maart 2014 het ScholenDossier. Dit onafhankelijke platform moet de huisvestingsproblematiek binnen het onderwijs van een passend antwoord voorzien. Samenwerking staat centraal. “Er moet geen cent te veel naar onderwijshuisvesting. De kwaliteit van onderwijsgebouwen moet hoog zijn, ze moeten goede leerprestaties borgen en daarnaast zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. Het dossier zet daarop in”, vertelt Van der Pennen.
Wanneer leerlingen worden gevraagd naar wat ze van hun schoolgebouw vinden, wordt er vaak kritisch gereageerd. Dat heeft onder andere te maken met de veroudering van de panden. “Het gemiddelde onderwijsgebouw in Nederland is 38 jaar oud”, legt ze uit. De corebusiness van scholen is om goed onderwijs te geven, terwijl de bouw en het onderhoud buiten deze primaire focus valt.
Aantal verantwoordelijkheden groeit
Toch groeit het aantal verantwoordelijkheden die schoolbesturen hebben, bijvoorbeeld het buitenonderhoud. Het Scholendossier moet onder andere een overzicht bieden van alle relevante indicatoren rondom dit gebouwbezit. “Er zijn verschillende uitgangspunten: alle informatie over schoolgebouwen staat op 1 plek, er is inzicht in benchmarkmogelijkheden en het is simpel en intuïtief.”
Die benchmarkmogelijkheden zijn divers, bijvoorbeeld op energie- maar ook op gebouwniveau. Een quickwin op energieniveau is bijvoorbeeld inefficiënt gebruik van verwarming. "Nog steeds gebruiken scholen in de weekeindes de verwarming onnodig. Zo merken we dat scholen vrij eenvoudig energiewinst kunnen boeken.”
Aandacht voor het ScholenDossier tijdens Building Holland 2015
Schoolbesturen kunnen toeleveranciers toevoegen, zodat ook zij inzicht hebben in de gegevens. De tool is daarnaast geschikt voor een aannemer die een schoolgebouw oplevert. “Het is voor deze groepen een goede tool om handvaten te bieden en verantwoordelijkheden duidelijk te maken.”
Building Holland op YouTube
Bekijk alle films van Building Holland op het Building Holland YouTube-kanaal. Abonneert u zich op ons YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van toekomstige video’s. Abonneren is gratis en alleen mogelijk met een Google-account.
Duurzame Scholen Seminars
Van 17 tot en met 29 september organiseert Duurzaam Gebouwd 4 seminars gericht op scholen en gemeenten in samenwerking met Ruimte OK, Stichting Duurzame Scholen en RVO Nederland. Tijdens deze seminars komen professionals bij elkaar om kennis te delen, kennis te vergaren en inspiratie op te doen. Naast het bijwonen van de interactieve presentaties, is het voor deelnemers mogelijk om met elkaar en met de sprekers te sparren. De seminars vinden plaats op verschillende locaties verspreid door het land.
Een uitgebreid artikel over het ScholenDossier waarin een gebruiker vertelt over zijn ervaringen, staat in Duurzame Scholen Magazine.