Potentiële kopers van woningen laten het nieuwe energielabel nog niet meewegen bij de koopbeslissing, waardoor energiebesparende maatregelen nog uitblijven.
Dat blijkt uit een ledenenquête van brancheorganisatie VBO Makelaar. Vragen over energiebesparende maatregelen en de extra financieringsmogelijkheden blijven nog uit volgens 79 % van de geënquêteerden. De verplichting om bij verkoop of verhuur een definitief energielabel te moeten overhandigen blijkt de belangrijkste reden voor de aanvraag.
Naleven van energielabelplicht
Hierbij lijkt de angst voor een boete bepalend. De Inspectie Leefomgeving en Transport kan dit sinds 1 juli opleggen bij het niet naleven van de energielabelplicht. De herstelmogelijkheid om via de eigen DigiD het energielabel van de reeds verkochte woning alsnog in te voeren, leidt volgens de makelaars in de praktijk tot de nodige complicaties.
Complicaties boeteregeling
ILT controleert of het definitieve energielabel is overhandigd bij de verkoop of een nieuwe verhuur. Is dit niet het geval, dan riskeert de verkoper een bestuurlijke boete die kan oplopen tot € 400,-. "Deze manier van handhaving is onuitvoerbaar", vindt de directeur van VBO Makelaar Hans van der Ploeg. "Bij een bestuurlijke boete mag je bij nalatigheid je overtreding herstellen. Maar tegen de tijd dat men achter de overtreding komt, is de woning al twee maanden daarvoor van eigenaar gewisseld. De overtreding komt immers pas aan het licht als de koopakte het Kadaster passeert. De verkoper heeft dus geen toegang meer tot de verkochte woning om de gegevens op te nemen die nodig zijn voor het aanvragen van het definitieve energielabel. In de huursector is het sanctioneringsbeleid zo mogelijk nog onuitvoerbaarder. Er is namelijk geen register zoals het Kadaster dat huurtransacties registreert. Sanctioneren zonder signaleringsfunctie is schier onmogelijk. Dit is het zoveelste bewijs dat het energielabel -zoals dat in Nederland is ingevoerd- niet werkt", aldus Van der Ploeg.
Aantal aangevraagd
Eerder berichtten we dat het aantal aangevraagde definitieve energielabels meer dan 125.000 is (sinds april 2015). Meer informatie en de mogelijkheid om een energielabel aan te vragen vindt u op Energielabelvoorwoningen.nl.