Duurzame topsportaccommodatie in Amersfoort
- Duurzame Overheden
- Leisure & Retail
- Artikel
In oktober 2017 verschijnt aan de Amersfoortse Hogeweg het nieuwe sportcomplex Hogekwartier. Het gebruik van duurzame energiebronnen als zonne-energie en biomassa moet leiden tot een CO2-reductie van 60%.
Abonneer je op ons Youtube-kanaal:
Met dit duurzame gebouw dat een GPR-score van 9,5 behaalt, wil de Utrechtse stad weer meetellen op nationaal zwemniveau. Dit complex van 10.500 m2 biedt namelijk een uitgebreid sportcomplex en wordt geschikt voor nationale langebaanwedstrijden en internationale waterpolowedstrijden. Ook is de bedoeling om hier nationale zaalsportwedstrijden te organiseren.
Energie opwekken op de locatie
Door verregaande isolerende maatregelen is minder energie nodig, wat resulteert in een EPG-reductie van 60%. Daarnaast is het streven om de benodigde energie zo veel mogelijk op de locatie zelf op te wekken, door gebruik te maken van duurzame energiebronnen als zonne-energie en biomassa.
Andere toegepaste maatregelen zijn tripleglas, ledverlichting, groendak, warmtepompen en het hergebruik van hemelwater.
Zicht op gebruik staat centraal
Het interieur is licht en benadrukt de kwaliteit en sfeer van de ruimtes. Alles draait om het zicht op gebruik en sporters, de reflectie van het daglicht en het bijzondere zicht op de omgeving. De sporthal wordt dan ook gerealiseerd volgens de richtlijnen van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF, met onder meer een sportvloer van 54 meter bij 33 meter en alle benodigde voorzieningen. Het zwemcomplex bestaat uit 3 baden, met onder meer een 50-meter lang wedstrijdbassin van 10 banen.
Design&Build-overeenkomst
In het totaal kost het nieuwe Hogekwartier van 18.500 m2 opdrachtgever gemeente Amersfoort zo’n € 26 miljoen. Het project wordt uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, een Design&Build-overeenkomst. Dit sportcomplex vervangt de huidige hal Schuilenburg, het Sportfondsenbad en het zwembad in de Amersfoortse wijk Liendert.
VerhoevenCS heeft het ontwerp gemaakt en de ontwikkelaars zijn Olco en Sportsphere. Om de duurzaamheid te waarborgen, werken zij samen met gebouwverduurzamer Innax. KWB is aannemer van de waterinstallaties en DGMR is adviseur voor bouwfysica en brandveiligheid.