In de komende jaren gaat Nederland steeds energiezuiniger bouwen, tot (bijna) energieneutraal in 2020. Tevens worden er eisen gesteld aan de milieubelasting van het materiaalgebruik van bouwwerken. Dat ligt vast in Europees en Nederlands overheidsbeleid.
In het kader van de Monitor Bouwketen – voorjaar 2015 is een extra aantal vragen gesteld aan de bedrijven in de bouwketen over recente ontwikkelingen in de vraag naar energiezuinig en energieneutraal bouwen.
Ruim de helft van de bedrijven geeft aan dat zij bij minder dan 10% van de offertes door opdrachtgevers gevraagd worden om een Nearly Zero Energy gebouwen te ontwerpen c.q. te bouwen. Ruim één op de tien bedrijven geeft aan dat dit tussen de 10%-25% van het aantal offertes gebeurt. Ingenieurs- en architectenbureaus ervaren relatief wat vaker de vraag om Nearly Zero Energy gebouwen in offertes dan bouw- en installatiebedrijven.
Tabel: Mate waarin bedrijven door opdrachtgevers worden gevraagd om een Nearly Zero Energy gebouw te ontwerpen. Bekijk de afbeelding op volledige grootte
Ruim een derde van de bedrijven merkt het afgelopen half jaar een toename van aanvragen voor het ontwerpen of bouwen van een Nearly Zero Energie gebouw. Het gaat hier volgens de bedrijven voornamelijk om een minimale toename. Vier op de tien bedrijven merkt geen toename. Ingenieurs- en architectenbureaus ervaren relatief wat vaker een sterkere toename dan bouw- en installatiebedrijven. Twee op de tien bedrijven heeft hier geen inschatting over kunnen geven.
Tabel: mate waarin bedrijven in het afgelopen jaar een toename van aanvragen voor het ontwerpen c.q. bouwen van een nearly Zero Energy gebouw merken (in %). Bekijk de afbeelding op volledige grootte.
Bijna een derde van de bedrijven vindt dat Nearly Zero Energy vooral kan worden gerealiseerd door een energieneutraal ontwerp. Vier op de tien van de bedrijven heeft hier geen inschatting over kunnen geven.
Lees meer in de bijgevoegde .pdf 'Energiezuinig en energieneutraal bouwen'.