Compressor voedt landelijk aardgasnetwerk met groengas

Netwerkbedrijf Enexis, landelijk gasnetwerkbeheerder Gasunie Transportservices (GTS) en afvalverwerker Attero een overeenkomst getekend voor de start van een pilot om grootschalige invoeding van groengas te faciliteren. Daarom komt een compressor, de zogeheten Groen gas Booster, nabij de groengasproductielocatie bij Attero in het Drentse Wijster.

Met het faciliteren van de grootschalige groengasproductie leveren de 3 partijen een belangrijke bijdrage aan de duurzame energietransitie. In de groengas-routekaart, opgesteld in 2014, stond vermeld dat in 2030 17% van alle huishoudens gebruik moeten maken van groengas: van 10 Petajoules in 2014 naar 77 Petajoules in 2030.

Het hele jaar opwekken en gebruiken

“Uit de vergisting van biomassa wekken wij groengas op, met de kwaliteit van aardgas. Dat gas zetten we tot nu toe altijd regionaal af in het gasnet”, vertelde Attero-directeur Paul Ganzeboom. “Zo voorzien we op dit moment al heel Hoogeveen van groengas. In de zomer produceren we echter te veel groengas, waardoor we een deel affakkelen. Met de Groen gas Booster zijn we in staat om dit gas in te voeren in het landelijk netwerk, zodat we het groengas het hele jaar kunnen opwekken en kunnen gebruiken. Met deze ontwikkeling kunnen ook nieuwe aanbieders, zoals grote veehoudende bedrijven in onze contreien via het lokale netwerk, hun gas via deze compressor in het landelijk net invoeden. Zo ontstaat er ruimte voor groei. Nu volgen we de omgekeerde route. Het landelijk net levert niet aan ons, maar wij leveren aan het landelijk net.”

De ondertekening van het contract met van links naar rechts: Annie Krist (GTS), Paul Ganzeboom (Attero) en Peter Vermaat (Enexis).

Technisch gezien is het niet zo moeilijk. Onder hoge druk van 40 bar wordt het aardgas uit de gasvelden in het grote landelijk gastransportnetwerk vervoerd. Als het gas bij bewoond gebied aankomt, wordt de druk teruggebracht tot een druk van 8 bar en aan het lage gasnetwerk toegevoegd. Om het nu in het landelijk netwerk in te voeren, brengt de Groen gas Booster de druk van 8 bar naar 40 bar. “We kunnen dus gebruik blijven maken van de bestaande infrastructuur”, legt Ganzeboom uit. “Het enige wat nu moet gebeuren, is de Groen gas Booster plaatsen en de koppeling tot stand brengen.” 

Gas als beste optie

De vraag ligt voor de hand waarom Aterro de vergisting van de biomassa en het gft-afval niet omzet naar elektriciteit. Immers, daar vormt de toevoeging aan het landelijk netwerk geen belemmering. Het antwoord is simpel: per kilogram levert het omzetten van biomassa naar gas veel meer energie op dat het omzetten naar elektriciteit. Energetisch is dus omzetten naar gas de beste optie.

“Het voordeel is dat de hele infrastructuur er al ligt. Het ontwikkelen van de Groen gas Booster is voldoende om het gas aan het landelijk net toe te voegen”, laat GTS-topman Annie Krist weten. “Technisch gezien is het dus niet ingewikkeld. We hebben de komende tijd nodig om vooral alle wet- en regelgeving op elkaar af te stemmen. De gaswet is er namelijk niet op voorzien dat er gas ‘van buiten’ zomaar aan het landelijk netwerk wordt toegevoegd. We moeten door een woud aan regelgeving om het groengas toegang te geven tot het landelijk netwerk. We hopen deze pilot voor de zomer van 2016 af te kunnen ronden.”

56.000 huishoudens met groengas

Vanaf dat  moment kunnen 35.000 extra huishoudens groengas krijgen. “Tot op dit moment waren dat al 21.000 huishoudens. We komen daarmee dus uit op een totaal van 56.000 huishoudens”, rekende Enexis-topman Peter Vermaat voor. 

Foto bovenaan: De Groen gas Booster bestaat uit 1 of meer compressoren, die gas naar hoge druk brengen en in het landelijk transportnet pompen. De Groen gas Booster doet dat op de momenten dat meer groengas wordt geproduceerd dan lokaal kan worden afgenomen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Gerrit Tenkink