ABB
3D-printen maakt het ontwikkelen en printen van producten op maat mogelijk. De installatietechnische branche kan op deze manier specifieke klantvragen invullen waarvoor op dit moment nog geen producten bestaan.
Met de overgang van massaproductie naar klant specifieke oplossing biedt ABB zijn klanten nieuwe mogelijkheden en kan er beter ingespeeld worden op vragen vanuit de markt. Een voorbeeld hiervan zijn de industriële robots van ABB in het MX3D project, waarbij in Amsterdam een stalen in 3D-geprinte brug gemaakt wordt. Een uniek initiatief waarbij gebruik gemaakt wordt van lokale productie en digitale fabricage. Bij ABB wordt nu in het productieproces voor installatiedozen en –kasten gebruik gemaakt van nieuwe technologieën zoals 3D-printing, waarbij ABB maatwerk kan leveren in co-creatie met de klant.
Jaap van den Bent van ABB zegt: “Klanten komen steeds meer met gerichte vragen en wensen met betrekking tot producten en oplossingen. ABB speelt hier steeds meer op in en nu kan er in co-creatie met de klant ook producten ontwikkeld en op maat geprint worden. Een volgende stap in maatwerkoplossingen en dat is ook al gebleken”.
Toegevoegde waarde door op maat gemaakte producten
Geelen Beton in Wanssum had een uitdaging met de rechte tuiten van gietbouwdozen. Door met Geelen in gesprek te gaan is op maat een losse schuine tuit ontwikkeld die op korte termijn in 3D geprint kon worden. Door co-creatie met de klant is er een oplossing op maat gemaakt, waarbij op korte termijn geleverd kon worden.
Binnen een week hulpstuk ontwikkeld
Ook bij Van Dam in Rijssen is in co-creatie een nieuw product ontwikkeld. Van Dam wilde de centraaldoos C80-16/19 en C100-16/19 toepassen in tunnelgietbouw. Er bestond alleen geen goede manier om deze te bevestigen op een tunnelbekisting. Door een hulpstukje te ontwikkelen kon dit product alsnog toegepast worden. Ook hier kwam de 3D-printer goed van pas.