Het is mogelijk om jaarlijks tussen de 11 en de 16,5 miljard kuub gas te besparen, bovenop de autonome afname in de gasvraag die al is voorzien voor 2020. Dit komt neer op 40% van de totale hoeveelheid gas, die in Groningen wordt opgepompt.
Dit blijkt uit de studie 'Reductie gasvraag Nederland' van het Energie Onderzoekscentrum Nederland (ECN), in opdracht van Greenpeace. Door hun eigen gasvraag te beperken, kunnen burgers en bedrijven in Nederland helpen het risico op aardbevingen in Groningen door gaswinning verkleinen. Daarnaast kan er gas worden bespaard, door meer energie op te wekken met wind en zon.
Beter woonklimaat en hele klimaat verbeteren
“Door nu extra maatregelen versneld te nemen, helpen we niet alleen Groningers aan een beter woonklimaat. We verbeteren ook het klimaat als geheel”, vertelt Joris Thijssen, programmadirecteur Greenpeace Nederland. “Nu de rechter woensdag 24 juni heeft bepaald dat Nederland nog zo’n 10% extra CO2 moet besparen, komen de opties van deze studie goed van pas.”
ECN heeft in kaart gebracht welke mogelijkheden tot besparen er zijn en heeft daarbij gekeken naar de belemmeringen en oplossingen in de verschillende relevante sectoren. Door combinaties van verschillende mogelijkheden in samenhang met elkaar uit te voeren, kan een besparing van 11 tot 16,5 miljard m3 realiseren. ECN heeft zich hierbij beperkt tot de technische haalbaarheid en niet gekeken naar maatschappelijk draagvlak of naar de financiering van de maatregelen.
Duurzaam Gebouwd Congres
Mede door de forse bouwopgave van € 800 miljoen organiseert Duurzaam Gebouwd daarom de zevende editie van het Duurzaam Gebouwd Congres in de Groningse MartiniPlaza. Deze staat gepland op 12 november, onder de titel 'Samen bouwen aan Duurzaam Groningen'. Tijdens dit congres staat de revitalisatie en het herstel van Groningen centraal. Meer informatie staat op de officiële website van het Duurzaam Gebouwd Congres.