‘Overheid moet meer en effectievere klimaatacties ondernemen’

Urgenda en 900 mede-eisers hebben woensdag 24 juni de klimaatzaak gewonnen en dwingen een stringenter klimaatbeleid af bij de Nederlandse staat.

De Haagse rechtbank heeft de eisers in het gelijk gesteld en de overheid moet nu meer en effectievere klimaatacties ondernemen om het Nederlandse aandeel in de mondiale uitstoot te verminderen.

Maatregelen tegen klimaatverandering

Het is de eerste keer dat een rechter de staat verplicht om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. “Alle eisers zijn heel blij met deze uitspraak”, zegt Urgenda-directeur Marjan Minnesma, die in 2013 met een team van advocaten en 900 mede-eisers het initiatief nam tot deze rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden. “Dit maakt duidelijk dat klimaatverandering een groot probleem is dat veel effectiever moet worden aangepakt en dat staten zich niet meer kunnen veroorloven onvoldoende te doen. Ze dienen de burger te beschermen.”

Volgens haar is de Nederlandse staat nu aan zet. “De duurzame oplossingen liggen gelukkig voor het oprapen.”

Minimaal 25% CO2-reductie 

De rechter eist dat Nederland in 2020 minimaal 25% CO2-reductie realiseert, ten opzichte van 1990. De huidige ambitie is 16% en Nederland ligt niet op koers. Landen als Duitsland en Denemarken reduceren al 40% voor 2020.

Niet alleen Urgenda en mede-eisers hebben reikhalzend uitgekeken naar deze uitspraak, maar ook onderhandelaars van het Internationale Klimaatverdrag: burgers in landen die al een rechtszaak tegen hun staat zijn begonnen (zoals in België) of in voorbereiding hebben (zoals in Noorwegen).

Foto: Een geëmotioneerde advocaat Roger Cox van Urgenda (en voormalig expert bij Duurzaam Gebouwd) na de overwinning in de Klimaatzaak. (foto: Urgenda/Chantal Bekker)

Deel dit artikel

permalink