EEB Lab komt naar de Benelux

Om de transformatie naar de duurzaam gebouwde omgeving aan te jagen, brengt the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) het Energy Efficiency in Buildings Laboratory (EEB Lab) naar de Benelux.

Het overwinnen van niet-technische hindernissen bij de transformatie een van de doelen van EEB Lab. AkzoNobel, Deloitte en andere leden van WBCSD organiseerden een meerdaagse bijeenkomst om de intenties helder te formuleren en kenbaar te maken.

Concrete examples

De afsluiting van de bijeenkomst vond plaats in het kelderauditorium van het Rijksmuseum in Amsterdam. Moderator Mark Beumer (bekend van BNR) leidde sprekers soepel in en uit en even moeiteloos zorgde hij ervoor dat iedereen voldoende aan het woord kwam. Mooi ook dat hij de ochtend begon met een call to action en de zaal concrete examples beloofde. Zo bleek ‘Neder-Engels’ de voertaal voor deze ochtend.

Die voorbeelden waren er overigens voldoende en stonden als een ‘betonnen’ huis. De boodschap van WBCSD is daarbij helder: geen getreuzel en gepraat meer, maar aan de slag en elkaar echt helpen. Dat kwam goed uit de verf bij de project-pitches later op de ochtend. Beumer riep de zaal op te helpen bij de realisatie van de betreffende projecten en daarop gingen behoorlijk wat handen de lucht in.

Market review geeft inzicht in hindernissen

Participanten aan het Benelux EEB Lab presenteerden in panelvorm de uitkomsten van de recent uitgevoerde market review. De probleemstelling is dat de aanwezige technologie om energie-efficiëntie te verbeteren, niet snel genoeg wordt toegepast. Dat komt volgens het EEB Lab door niet-technologische hindernissen.

Birgit Dulski, onderzoeker bij Nijenrode Business University: “Dat zijn we onder stakeholders nagegaan in de gebouwde omgeving (scholen, woningen en kantoren). In de Benelux deden we dat met telefonische enquêtes in combinatie met diepte-interviews. Daaruit kwam naar voren dat de hindernissen voor alle deelgebieden dezelfde zijn en bovendien interacteren. Het gaat om een gebrek aan samenwerking, weinig interesse bij eigenaren en gebruikers en ook kan de ondersteuning door de overheid beter. Vooral de complexiteit van de situatie in België, waar per taalgebied grote verschillen zijn, heeft ons wel verrast.”

Technische oplossingen vertalen naar comfort

Panellid Sabine Denis van Business & Society Belgium over het marktsegment scholen: “Ik herken in de uitkomsten wat er speelt, ook bij scholen. Schooldirecteuren weten niets van energie-efficiency en hebben ook zo veel andere zaken op hun bord. Het is daarbij belangrijk om technische oplossingen te vertalen naar zaken als comfort en een beter klimaat in de klas en dat ook met ouders van leerlingen te bespreken. Zo ontstaat draagvlak voor energie-efficiency. Maar ja, het blijft complex in België. Het geld is er wel, maar er is een gebrek aan goede plannen.”

Annemarie Rakhorst, oprichter van Search over het segment kantoren: “Het is belangrijk om de verantwoordelijken voor de gebouwde omgeving te benaderen en met duurzaamheidsprojecten die een hoog ambitieniveau hebben. Opschalen is nodig, want er zijn nu veel kleine goede initiatieven die naar een hoger plan moeten. Let do it!”

En de winnaar is…

Na de in de market review onder de loep genomen EEB-segmenten volgden presentaties van Pieter Verley (AG Real Estate COPiD) over de – toch wel bestaande – voortgang bij de bouw van scholen in België, Marc Calon (Aedes) over de problematiek rond woonlasten bij sociale huurwoningen plus de noodzaak voor betere energieprestaties en Coen van Oostrom (OVG Real Estate) over de ambities van zijn onderneming en de wijze waarop The Edge aan de Amsterdamse Zuidas tot een icoon van duurzaamheid is gemaakt.

Daarbij ging van Oostrom specifiek in op de rol van de connected verlichting van Philips Lighting. Elk van deze presentaties werd gevolgd door een 2-minuten pitch waarover de zaal mocht stemmen. Met zo’n pitch viel € 10.000 aan door de partners betaalde adviesuren door Deloitte te winnen en dus werd het spannend. De winnende pitch was die van Chantal Broekhuis, Hoofd Facility & Huisvesting BCOU & Willibrord Stichting over het belang van een goed schoolklimaat. “80% de van klaslokalen heeft een slecht klimaat. Dat beïnvloedt de prestaties van leerlingen en leerkrachten. 160 scholen in de regio Utrecht worden gerenoveerd of herbouwd. Dat is onze kans om er gezonde scholen van te maken”, meldde zij.

Daarbij toonden de partners zich genereus en beloofde ook de pitches die niet wonnen te ondersteunen. Zo won iedereen bij deze WBCSD-bijeenkomst en gaan we zien wat deze call tot action gaat opleveren aan beter (kantoor)klimaat en niet-onbelangrijk: duurzame business.

Foto: Anne-Marie Rakhorst: "Opschalen is nodig."

Dit artikel krijgt volgende week woensdag 3 juni een vervolg. Hou hiervoor DuurzaamGebouwd.nl in de gaten.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tom de Hoog