Unica
Afgelopen maand presenteerde minister Henk Kamp van Economische Zaken de nieuwe Warmtevisie. “Met de huidige technieken zijn grotere besparingsdoelstellingen en meer duurzame warmteopwekking en -opslag haalbaar”, zegt Unica Groep-topman John Quist. “De lat mag hoger, wat ons betreft.”
De nieuwe Warmtevisie beoogt het verminderen van het warmteverbruik en het versneld verduurzamen van de warmteproductie. Zo wil de overheid de ontwikkeling van duurzame vormen van warmtelevering stimuleren. “Dat sluit perfect aan op de visie van Unica op het gebied van duurzame energie”, vertelt Quist.
Aardgas te hoogwaardig als gebouwverwarming
“Aardgas is een te hoogwaardige grondstof om onze gebouwen te verwarmen. Met de hedendaagse warmtetechnieken is veel winst te behalen op energiegebied en is een hogere ambitie zeker haalbaar. Onze exploitatieprojecten bewijzen dat dit ka”, aldus Quist.
Warmtevraag op 3 niveaus
De Warmtevisie is een reactie op de vermindering van gaswinning, het afnemen van de gasvoorraden, de afhankelijkheid van andere landen en de uitvoering van het Energieakkoord. Het kabinet wil de vraag naar warmte op 3 niveaus terugbrengen:
- Op gebouwniveau door bestaande installaties te verbeteren
- Op gebiedsniveau door bijvoorbeeld restwarmte te gebruiken
- Binnen regionale clusters restwarmte uit verschillende industrieën te koppelen aan grote ringleidingen
De overheid gaat diverse vormen van duurzame warmteproductie actief ondersteunen, zoals warmte-koudeopslag (wko) in de bodem, zonthermie (zonnewarmte), biomassa en warmtepompen. Met name de Nederlandse bodem is een belangrijke opslagbuffer waar overtollige warmte tijdelijk in de watervoering laag kan worden opgeslagen en heeft daarom een belangrijke toekomstwaarde.
Vanmiddag, 27 mei, volgt een discussie in de Tweede Kamer, waarin onder meer deze Warmtevisie aan bod komt.
Foto: Wko in de bodem