Door de Afsluitdijk te voorzien van verstevigde keersluizen en grotere pompen om meer water te kunnen afvoeren, ontstaat het grootste gemaal van Europa.
Zo wil minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu de Afsluitdijk te versterken, waardoor Nederland ook in de toekomst beschermd is tegen overstromingen.
In opdracht van Rijkswaterstaat en het projectbureau De Nieuwe Afsluitdijk heeft de combinatie van Feddes/Olthof landschapsarchitecten en architectenbureau Paul de Ruiter het Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk voor deze versterking en de andere plannen rond de Afsluitdijk ontworpen, in samenwerking met de betrokken overheden en belangenorganisaties.
Ecologie, duurzame energie en recreatie
Volgens de ontwerpers ontleent de dijk zijn monumentale kracht aan het feit dat het dijkprofiel over de hele lengte van 25 km tussen de spuicomplexen uniform is. Het dijklichaam, de sluizen en de kazematten voor de militaire verdediging zijn als samenhangende ensembles vormgegeven. Door de monumentale waarde te verbeteren met nieuwe ambities voor ecologie, duurzame energie en recreatie kan de Afsluitdijk ook een waterbouwkundig icoon van de 21e eeuw worden, vindt de architectencombinatie.
Broedplaats voor innovaties van duurzame energie
De nieuwe ecologische, duurzame en toeristische verbindingen maken van de Afsluitdijk een Aansluitdijk. Zo geeft het Masterplan vormgevingsrichtlijnen voor de inpassing van het Beleefcentrum, de nieuwe keersluis en turbines voor getijdenenergie. De voormalige werkhaven Breezanddijk, midden op de Afsluitdijk, wordt het duurzaamheidseiland en vormt hiermee een broedplaats voor innovaties van duurzame energie zoals de Blue Energy-centrale.
De ruimtelijke vormgevingsprincipes van het Masterplan Beeldkwaliteit worden vertaald naar eisen in het DBFM-contract voor de eerdergenoemde aannemerscombinatie, die de versterking van de Afsluitdijk gaat uitvoeren. Deze combinatie blijft tot en met de uitvoering bij dit project betrokken, om samen met het Kwaliteitsteam Afsluitdijk de ruimtelijke kwaliteit van het project borgen en stimuleren.
Foto: Een illustratie van de toekomstige Breezanddijk.