Voorkom een bouwstop, volg de Flora- en faunawet

Voorkom een bouwstop, volg de Flora- en faunawet

Minimaal 1 jaar voordat organisaties met een renovatie- of grootonderhoudproject van start gaan, dienen ze rekening te houden met de Flora- en faunawet. Ze voorkomen zo niet alleen financiële verrassingen later in het traject, maar ook schade aan planten en dieren.

De Flora- en faunawet is sinds 2002 van kracht om de in het wild levende planten- en dierensoorten te beschermen, onder meer tijdens renovatie- en grootonderhoudprojecten. Het niet-naleven van deze wet kan als consequentie hebben, dat de werkzaamheden worden stilgelegd. Zo’n bouwstop kan maanden duren.

Door minimaal 1  jaar voor de geplande uitvoering van de werkzaamheden te starten met het ecologisch onderzoek, kunnen inventarisaties, specifieke onderzoeken en compenserende maatregelen in het kader van de wet en de beoogde werkzaamheden op elkaar worden afgestemd.

Dit ecologisch onderzoek bestaat uit 4 fasen en duurt maximaal 1,5 jaar:

  1. Quickscan
  2. Indien nodig: aanvullend soortonderzoek
  3. Mitigatie- en/of compensatieplan opstellen
  4. Ontheffingsaanvraag

“In samenwerking met ecologische adviesbureaus geven wij advies over deze wet en bewaken we het proces van de ontheffingsaanvraag”, vertelt Lars Weijers, directeur van dakspecialist Weijerseikhout. “Zo voorkomen we vertraging in het planningsproces en de uitvoering.”

Een goedgekeurde Gedragscode Flora- en faunawet geeft vrijstelling van een aantal verbodsbepalingen van deze wet. Daarnaast staat erin hoe tijdens de werkzaamheden schade aan beschermde planten en dieren te voorkomen of te minimaliseren is. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland keurt de gedragscode.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Weijerseikhout BV