Een woonhuis in het Gelderse Lent beschikt als gevelbekleding over de oude leien van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Het idee hiervan komt van Linda Buijsman, die als architect van Smart Design Studio enkel aan duurzame projecten werkt. De woning in Lent is bijvoorbeeld energiezuinig en gebouwd van duurzame materialen. “Dat was de wens van de bewoners”, vertelt ze.
Het uitgangspunt was om een huis te maken dat kon leven met de elementen en waarin de bewoners de zon zouden volgen. Zo zouden zij optimaal van het licht en de warmte van de zon gebruik kunnen maken en dat scheelt in het energieverbruik.
12 zonnepanelen
“Daarnaast wilden ze rekening houden met hun wensen voor de toekomst”, legt Buijsman uit. “Op het huis zouden zonnepanelen en -collectoren geplaatst worden.” Inmiddels zijn deze 12 panelen geplaatst.”
Buijsman heeft materiaalkeuzes gemaakt, op basis van een kleine CO2-footprint en hoge kwaliteit. “We hebben gekozen voor snel groeiend vuren en lariks. Om het vurenhout geschikt te maken voor een toepassing als gevelbekleding is het thermisch verduurzaamd. Alle buitenkozijnen zijn gemaakt van lariks hout en we hebben verder tripleglas gebruikt. De dakramen vervullen een dubbele rol: ze laten veel daglicht door en in de zomer kunnen ze de woning koelen.”
Leien dak van Rijksmuseum
Ze vindt de gevel van leien erg bijzonder. “Het kenmerk van het huis”, vindt ze. “Ik ben altijd op zoek naar iets passends en dan is het helemaal mooi als het gaat om hergebruikt materiaal. Toen een leverancier me vertelde dat hij een hele partij leien had die het dak van het Rijksmuseum hadden gevormd, was ik meteen verkocht. Het is supermooi materiaal in goede staat.”
Na instructies hebben ze, familie en vrienden van de opdrachtgevers, het zelf op de gevel aangebracht. Dit ging met de hulp van een speciale leienknipper, haakjes en hamer.
Buijsman vindt de woning een huis van nu. “Duurzaam, energiezuinig, zeer leefbaar en klaar om mee te groeien met de wensen van de bewoners”, aldus Buijsman.