Tijdens het Nationale ESCoCongres 2015 is de Nederlandse Leidraad voor Aanbesteden Energieprestatiecontracten gelanceerd. Op het hoofdpodium van Building Holland vond een Round Table plaats over ketensamenwerking.
Alexandra Boot, directeur/eigenaar van Boot Advocaten, overhandigde de leidraad aan Richard Tieskens, directeur Vastgoedbeheer bij het Rijksvastgoedbedrijf. “Wat ons betreft gaat daar de verduurzaming niet snel genoeg”, liet Boot weten. “Daarnaast moet het breder, door ook comfort hieraan toe te voegen.”
Andere disciplines
Volgens haar is de Nederlandse Leidraad voor Aanbesteden Energieprestatiecontracten hierbij een belangrijke stap. “Hierin staan selectie- en gunningscriteria, die belangrijk zijn om projecten te laten slagen. Belangrijk hierbij is wel dat partijen open staan voor andere disciplines om met elkaar samen te werken.”
Als vicevoorzitter van Uneto-VNI en kersverse voorzitter van het Platform Duurzame Huisvesting was Claudia Reiner bij deze uitreiking aanwezig. “Ik ben hier erg blij mee, want dit document helpt in dit complexe traject. De techniek is namelijk aanwezig.”
Nooit te laat
“Het is nooit te laat voor ketensamenwerking”, vindt een expertpanel van onder andere Herbert van der Heijden, directeur Van der Heijden Bouw & Ontwikkeling en Evert Visser, directeur Mitsubishi Elevator Europe.“Zorg voor openheid en transparantie in proces. Ben open in marge, overhead en leg desnoods je begroting op tafel”, vindt Van der Heijden.
Utopie
“Toch is het een utopie om te denken dat je in het eerste project dat je samen uitvoert al die openheid krijgt”, vindt Rene van Loon, eigenaar van Van Loon Elektra. “Daarom heeft ketensamenwerking voor mij een hoger doel. In de loop van de tijd gaat transparantie ontstaan.”
Exploitatiefase
De winst zit niet alleen in de bouw van een gebouw, maar begint eigenlijk pas bij de exploitatie. “Kijk dus niet alleen naar hoe dit proces in aanschaf een verschil maakt, maar ook naar Total Cost of Ownership (TCO). Een optimale ketensamenwerking kijkt ook naar de exploitatiefase van een pand”, vindt Visser.
As a service
Toine van Liebergen, medeoprichter van To Interface Advisory, denkt dat we het in de toekomst steeds vaker over flexibele diensten hebben met opdrachtgevers. “Om veranderingen in de tijd te voorzien. Zo blijven je diensten efficiënt en relevant.”
Naast flexibiliteit is circulair denken een mogelijkheid om te onderscheiden in de markt. “Circulair denken is betalen voor het gebruik. Zo kun je denken aan de benadering ‘Light as a service: je betaalt om licht te gebruiken, niet voor het product zelf.