Seniorenwoningen en zorgvastgoed zijn hot. Tenminste, dat lijkt zo te zijn, gezien de vele initiatieven die er op de markt zijn. Toch zijn er maar weinig projecten die navolging krijgen. Ondanks dat we toch echt steeds meer ouderen krijgen. Sterker nog, door veranderende regelgeving en het sluiten van verzorgingshuizen worden mensen gedwongen om naar alternatieven te zoeken.
Veel mensen willen ook geschikte oplossingen maar dan geen stigmatiserende. Hier hebben onze buren uit Frankrijk al jarenlange ervaring mee. Niet alleen met de harde kant qua bouw en verbouw maar ook met de zachte kant voor ‘aging well’.
Woningvoorraad ongeschikt
Ondertussen brokkelt de verzorgingsstaat in Nederland af. Er wordt niet meer automatisch voor je gezorgd maar de overheid verwacht dat je het zelf met je eigen ‘netwerk’ oplost. ‘Zolang mogelijk thuis’ en ‘zo snel mogelijk weer naar huis’ luidt het devies. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat de woningen in Nederland hier niet voor zijn uitgerust.
Zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Estea, in opdracht van KVK, dat anno 2015 er al een tekort is aan ruim 200.000 geschikte woningen en dat dit cijfer de aankomende jaren verdrievoudigd. De mismatch in vraag en aanbod wordt ook door het Aanjaagteam Langer thuis onderkent. Maar ook onder recent onderzoek dat Unie KBO liet uitvoeren onder 600 65-plussers wordt dit onderschreven.
- Maar liefst 72 procent van deze ouderen zijn van mening dat er te weinig geschikte seniorenwoningen in Nederland zijn
- Twee derde van deze senioren “verwacht niet dat hun kinderen een handje zullen toesteken wanneer dat nodig is”
- Slechts 2 procent zou graag bij familie intrekken, als zelfstandig wonen niet meer mogelijk is. (Bron: SKIPR, maart 2015).
Maar wat is dan wel een passend antwoord? Hoe zorg je ervoor dat je iets bouwt dat wel aansluit op de wensen van ouderen? Hoe bied je als corporatie een duurzame oplossing voor langer thuis? O dat je als belegger of bewoner investeert in een toekomstbestendig project?
Vivalib, evolutief wonen
In Frankrijk is de vergrijzing al langer gaande. Enkele vooraanstaande Fransen hebben daarom laten onderzoeken wat je nu echt nodig hebt om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen in je eigen buurt. Daar is een woonconcept uit ontstaan dat middels een zorgvuldig proces op maat kan worden toegepast. In zowel de nieuwbouw, bestaande bouw, commerciële markt als sociale huur.
Een totaaloplossing van vastgoed, thuistechnologie tot sociaal contact en e-health, zonder afhankelijk te zijn van een zorgaanbieder: VIVALIB, evolutief wonen. De woning evalueert met je veranderende behoeften mee. Aging well, noemen we dat. Maar ook – niet onbelangrijk – de woning voorkomt dure zorg en ontzorgt mantelzorg. Dit alles maakt dat Vivalib inmiddels bij duizenden woningen wordt toegepast. Door ontwikkelaars, bouwers, beleggers, corporaties en gemeenten. Daarnaast wordt het erkend door diverse instanties van St. Alzheimer tot het Ministerie, verzekeraars, pensioenfondsen en natuurlijk ouderen zelf.
Auteur: Annelies Lammers, directeur Simpel Contact & Concepts - Sedha
Indien u een uitnodiging wenst te ontvangen voor een 'Salon Vivalib', meldt u zich dan aan via deze link.
Building Holland 2015
Tijdens de workshop 'Nieuwe businesskansen in woonzorg - concepten voor de seniorenmarkt' op Building Holland 2015, komen deelnemers meer te weten over evolutief wonen. Naast deze workshop staan er meer dan 125 kennissessies op het programma tijdens Building Holland 2015. Bekijk voor meer informatie de website (Re)Building the Future en registreer uw deelname.