Circulair bedrijfsmodel begint met energiebesparing

Het terugdringen van energiegebruik helpt bedrijven kosten te besparen, creëert werkgelegenheid, verbetert de concurrentiekracht en laat de uitstoot van koolstofdioxide dalen.

De aandacht voor energiebesparing binnen vastgoed vormt dan ook een opstap richting circulaire bedrijfsmodellen. Dit stelt het ING Economisch Bureau, in een update over energiebesparing in vastgoed. In deze modellen staan het beperken van de energiebehoefte in gebouwen, de overschakeling op hernieuwbare energie en het laten terugkeren van grondstoffen in de keten centraal.

35% van energieverbuik uit gebouwde omgeving

De gebouwde omgeving is namelijk goed voor 35% van het energieverbruik. Een groot deel van de gebouwenvoorraad stamt uit een tijd, waarin efficiënt energiegebruik nauwelijks een rol speelde tijdens ontwerp en bouw.

Volgens ING fungeert het Energieakkoord vooral als aanjager voor energiebesparing in de woningvoorraad. Ten opzichte van de woningmarkt is in de utiliteitsbouw sprake van een veel grotere diversiteit aan gebouwen en gebruikers. In deze utiliteitsbouw is een fors besparingspotentieel te realiseren: in vergelijking met woningen gaat het om veel minder gebouwen, die wel een hogere energie-intensiteit met m2 hebben. Alleen al in Nederlandse winkels is het jaarlijks energieverbruik grofweg even groot als dat van 725.000 huishoudens. Het grootste deel van die energie gaat op aan verwarming, koeling en verlichting.

Besparing van 29 PJ

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) concludeert dat het doorvoeren van alle wettelijk verplichte maatregelen in utiliteitsgebouwen een potentiële besparing van 29 PetaJoule betekent. Dat betekent dat in kantoren, winkels, bedrijfsgebouwen en bij zorg- en onderwijsinstellingen het jaarverbruik van ruim 450.000 huishoudens kan worden bespaard.

Deel dit artikel

permalink