Corporate Facility Partners partner van Duurzaam Gebouwd

Corporate Facility Partners (CFP) is toegetreden als nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd. Hoe zet de organisatie in op duurzaamheid en welke ontwikkelingen en veranderingen in de sector zijn volgens CFP aanstaande?

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf en op welke manier zet uw organisatie in op duurzaamheid?

Corporate Facility Partners (CFP) is een innovatief bedrijf dat zich richt op duurzaamheid, kostenreductie en Het Nieuwe Werken. Met activiteiten in binnen- en buitenland heeft ze een leidende positie in de top 1000 Nederlandse organisaties. Duurzaamheid is de belangrijkste driver voor de groei. CFP biedt advies, implementatie, gegarandeerde resultaten, interim professionals en financiering van de implementatie.

Bekijk de afbeelding op volledige grootte

Uniek is de combinatie van technische/financiële expertise en implementatie. Ons expertsysteem bevat de kosten en duurzaamheidsprestaties van meer dan 2400 gebouwen binnen en buiten Nederland. Hierin zijn best practices, producten en meer dan 80 professionals en benchmarks te vinden. Hierdoor kunnen we de waarde van diensten en producten garanderen, met een efficiënte en kwalitatief hoogwaardige uitvoering.

We implementeren besparingen op het gebied van duurzaamheid, CO2 en kosten. Daarmee zorgen we voor optimalisatie van gebouw en organisatie. Ten slotte: CFP is BREEAM-NL Expert, EPA-U gecertificeerd, heeft ervaring met kwaliteitssystemen en diverse methodieken voor certificering van duurzaamheid.

Naar welke duurzame producten en/of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?

We merken dat organisaties steeds bewuster worden van de impact die hun bedrijfsvoering heeft op hun omgeving. Op het moment dat organisaties starten met verduurzamen, blijkt dat er vaak weinig inzicht is in de huidige situatie. Daarom is er veel vraag naar het uitvoeren van een nul-meting. Dit kan een algemene duurzaamheidsmeting van het pand zijn, maar bijvoorbeeld ook een energiescan of BREEAM-scan.

Hierna kunnen doelstellingen worden geformuleerd, maar het blijkt dat het bereiken hiervan soms moeizaam verloopt. Daarom heeft CFP zich gespecialiseerd in budget-neutrale verduurzaming. Dit betekent dat er eerst gekeken wordt naar besparingen op korte termijn, ook wel 'quick wins' genoemd. De besparingen hieruit worden vervolgens gebruikt om verdere verduurzaming te financiëren. Verder is er veel vraag naar het communiceerbaar maken van duurzaamheid naar stakeholders, bijvoorbeeld door duurzaamheidscertificaten te gebruiken.

Welk door u uitgevoerd project is het meest duurzaam en waarin komt dit tot uiting?

Een van de projecten waar we het meest trots op zijn is het Van Gogh Museum, waarvan we het meest duurzame museum ter wereld hebben gemaakt. Dit gebouw heeft in juni 2014 een BREEAM-NL certificaat behaald. CFP begeleidde het museum bij de verduurzaming en het BREEAM-traject. Directeur van CFP Bram Adema, tijdens de uitreiking van het certificaat: "Het Van Gogh Museum is van een gemiddeld duurzaam gebouw het meest duurzame museum ter wereld geworden, zonder daarvoor te slopen of nieuw te bouwen. Het project werd volledig betaald uit de besparingen. Het is daarmee een voorbeeld voor alle gebouwen, musea, kantoren en zelfs woningen."

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

Duurzaam Gebouwd biedt een platform waar professionals uit alle hoeken van de markt samenkomen en zich gezamenlijk verbinden aan de ambitie om een duurzaam gebouwde omgeving te realiseren. Door deze verbinding is het mogelijk om de transitie te versnellen en significante verbeteringen te realiseren.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

CFP richt zich in 2015 op de belangrijkste trends die zichtbaar zijn in de markt, opgesteld door MVO Nederland en beschreven in het rapport 'Trend Rapport 2015'. We lichten een aantal trends uit. Allereerst: van winst naar waarde. Niet meer spreken van 'de dingen goed doen', maar over 'de goede dingen doen'. Er wordt minder gesproken over het verminderen van de negatieve impact, maar over het vergroten van de positieve impact.

Ten tweede de trend 'Fossiel op zijn retour'. "Bedrijven die leunen op fossiele energie zijn op hun retour", aldus directeur-bestuurder Willem Lageweg van MVO Nederland. Ten derde en tevens het laatste voorbeeld noemen we smart sustainability. Verschillende ontwikkelingen zorgen voor meer duurzame economische groei, het verlagen van de CO2-uitstoot en het terugdringen van verspilling.

Welk initiatief zou u nog onder de aandacht willen brengen?

De Green Deal Circulaire Gebouwen, ontwikkeld in samenwerking met de rijksoverheid. De Green Deal Circulaire Gebouwen richt zich op een minimaal (her)gebruik van grondstoffen en producten bij het ontwerp en de exploitatie van gebouwen. Dit betekent dat niet alleen materialen hierin worden meegenomen, maar ook de levensduurverlenging wordt gemaximaliseerd door het aanpasbaar maken van de gebruikersfunctie van een gebouw. Uiteindelijk zal voor ieder gebouw in Nederland bekend moeten zijn hoe circulair het is en waar de verbeterkansen liggen.

Lees meer over de Green Deal Circulaire Gebouwen in een eerder gepubliceerd artikel

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door CFP Green Buildings