Auteur: Ton Brands
Lokale ondernemers in Epe hebben de handen ineen geslagen en zijn anderhalf jaar geleden gestart met ‘Duurzaam wonen in Epe’. 6 verschillende bedrijven die breed actief zijn in de bouwkolom. “We kijken naar het totaalbeeld en geven dan een besparingsadvies om tot de meest duurzame oplossing te komen.”
Een aannemer, elektrotechnisch installateur, loodgieter/cv-technisch installateur, glaszetter, makelaar, hypotheekshop en energieadviseur zijn vertegenwoordigd in het samenwerkingsverband. Het doel? Ontzorgen van de klant en het lokaal-regionale aanspreekpunt zijn als het gaat om ‘duurzaam wonen’. “We werken al jaren samen en weten wat we aan elkaar hebben.”
In de praktijk wordt meestal 1 van de groepsleden individueel benaderd. “In een dorp kiezen mensen voor degene met wie ze een klik hebben”, vertelt Adrian van Essen van Glasservice van Essen. “De ene keer ben ik dat en de volgende keer iemand anders. Dan kijken we naar de specifieke vraag en proberen tot een optimale oplossing te komen. Soms zijn 1 of 2 partijen nodig uit onze groep, soms meer. Soms verwijs ik mensen door. Dat vertrouwen is er onderling. Elke 2 weken komen we bij elkaar om de stand van zaken door te spreken.”
Betrouwbaarheid en relatie
Een verbindende factor is het streven naar langjarige klantrelaties. “Ook dat is duurzaamheid. Dit omvat veel meer dan ‘groen’. Betrouwbaarheid en relatie zijn in onze ogen veel belangrijker dan prijs”, vindt Arend Jan Vijge van Wissel Bouw “We zijn geen prijsvechters”, knikt Mark van Emmerik van Elektra instemmend. “Kwaliteit, goed werk en service vormen de basis binnen onze groep.”
Bewustzijn neemt toe
Vijge ziet op lokaal niveau het bewustzijn toenemen op het gebied van duurzaamheid. “Ik ben ervan overtuigd dat dit verder doorzet, zodra het consumentenvertrouwen stijgt. Mede door de situatie op de financiële markt zijn duurzame ambities van klanten niet altijd haalbaar. Banken zijn vaak nog huiverig om krediet te verstrekken. Nieuwe financieringsconcepten ontstaan. Zoals dat gaat op het platteland gebeurt het langzaam, maar gestaag. Als de acceptatie en het vertrouwen op dit gebied toenemen, neemt ook de investeringsbereidheid in duurzame oplossingen toe.”
“Arno Berghorst heeft namens technisch installatiebedrijf De Wijnbergen een mooi project gerealiseerd bij een plaatselijk melkveebedrijf”, vertelt Van Emmerik. “De warmte van de koemelk wordt daar hergebruikt om de energie aan te vullen.” Verheugend noemt hij dat het gemeentehuis in Epe voor de vervanging van de glaspartijen in de gevels koos voor speciaal HR++ glas van Van Essen Glasservice.
Of er nog partijen missen? Het blijft even stil. “We zijn volgens mij compleet. Van het begin van het traject – de financiering en aankoop van een woning – tot de feitelijke uitvoering van een project hebben we alle expertise in huis. Misschien kan een hovenier van toegevoegde waarde zijn, voor bijvoorbeeld sedumdaken”, aldus Van Emmerik.
Een vertegenwoordiger vanuit de overheid vinden ze niet nodig. “We zijn voortdurend in gesprek met de lokale overheid, maar we willen onafhankelijk blijven en ‘korte klappen’ maken. Dat is onze gezamenlijke kracht.”
Geen ver-van-mijn-bedshow
Wat is hun persoonlijke drive als het om duurzaamheid gaat? “Ik ben van mening dat er meer schaarste komt, misschien wel een oorlog”, denkt Vijge. “Nederlanders willen niet graag afhankelijk zijn van anderen, ook niet op energiegebied. Hou het simpel, wil ik benadrukken. Duurzaamheid is geen ver-van-m’n-bedshow. Je komt het dagelijks tegen en met simpele ingrepen kun je al veel verbeteren.”
Van Essen: “Waar ik trots op ben, is wanneer ik bijvoorbeeld aan schilders HR++ glas kan leveren. Vaak bestellen ze standaard dubbel glas. De investering voor HR++ glas is nauwelijks meer, terwijl de eindgebruiker er zo veel baat bij heeft. Ik vind het mooi mensen daarvan bewust te maken.”
Van Emmerik ziet duurzaamheid ook als een persoonlijke ‘taak’. “Je moet eigenlijk vanuit overtuiging investeren in duurzaamheid en niet als eerste aan het financiële voordeel denken bij de aanschaf van bijvoorbeeld een hybride of elektrische auto.” Zelf geeft hij het goede voorbeeld. Bij zijn bedrijf rijden elektrische auto’s en hij heeft gezorgd voor oplaadpunten en zonnepanelen op het dak.
Lokaal is ook duurzaam
Een grote ambitie verbindt de groep. “Die ambitie willen we uitstralen”, zegt Vijge. “Men kijkt hier op de Veluwe nog weleens te ver buiten de deur als het om duurzaamheid gaat. Terwijl wij het ook kunnen”, vindt Van Emmerik. “Als je tot voor kort googlede op ‘duurzaamheid’ en ‘Epe’, kwam je bij partijen in Arnhem of verder terecht. Terwijl wij als lokale partijen dergelijke projecten ook uitstekend kunnen verzorgen. Men heeft vaak behoefte aan vertrouwen en kwaliteit en moet ons dan wel kunnen vinden. Dat is de basis”, vertelt Vijge.
Kortom: als lokale partijen hebben ze al vaak de gunfactor, daar moet het besef bijkomen dat men ook op duurzaamheidgebied ‘om de hoek’ terecht kan. Van Essen: “Als dat geen duurzaamheid is!”
Foto: De groep ‘Duurzaam Wonen in Epe’ poseert bij het gemeentehuis van Epe, waar 1 van de leden onlangs het het bestaande glas heeft vervangen door HR++ glas. Van links naar rechts: Richard Nijhof (Schieven Keizer Garantiemakelaars), Mark van Emmerik (Elektra bv), Arno Berghorst (technisch installatiebedrijf de Wijnbergen), Adrian van Essen (Glasservice van Essen), Wim Meuleman (De Hypotheekshop) en Arend Jan Vijge (Wissel Bouw). (Foto: Heidi van Essen).