Wakker worden met … Bart Alblas

Met de hybride Ecolution WTW-D, een kleine capaciteit warmtepomp die de ventilatielucht uit de woning als bron gebruikt, meent Inventum een doorbraak op het gebied van balansventilatiesystemen in huis te hebben. Sales manager Nederland Bart Alblas geeft zijn visie.

Is er in Nederland te weinig aandacht voor binnenklimaat?

“Ik merk dat ventilatiegerelateerde bedrijven daar erg mee bezig zijn vanuit de optiek dat CO2-waarden de weerspiegeling van het binnenklimaat zijn. Andere aspecten die bij binnenklimaat horen, zoals een goede temperatuurregeling, blijven daardoor wel eens wat onderbelicht.”

Hoe speelt Inventum daarop in met producten?

“Met onder meer onze Ecolution en Ecolution WTW-D bieden wij oplossingen voor een goed geventileerd binnenklimaat en een goede comforttemperatuur. Wij kijken verder dan alleen het omlaag krijgen van de energierekening. We geloven niet in minder ventileren, maar juist in meer om bij te dragen aan een goed binnenklimaat. Het gaat daarbij om de juiste balans. Zo kan bijvoorbeeld voorverwarming van in de woning in te voeren ventilatielucht het comfort verhogen. Dat is bij balansventilatie een belangrijk punt.”

Veel contact met gebruikers van systemen lijkt me niet onbelangrijk. Hoe doen jullie dat?

“Elke Ecolution-ventilatiewarmtepomp stellen we met ons eigen serviceapparaat in bedrijf, nadat een installateur deze heeft geplaatst. Op dat moment is er ook contact met de bewoner, die ook zijn vragen kan stellen. Zo waarborgen we dat het systeem op de juiste wijze wordt gebruikt. Ook krijgen we feedback via onze verkooporganisatie in het land. Uit diverse bronnen vergaren we zo veel mogelijk informatie over hoe gebruikers onze producten waarderen.”

Hoe gaan jullie producten een rol spelen bij de vernieuwbouwslag?

“Wij denken dat de hybride systemen, zoals wij die produceren, absoluut een grote rol gaan spelen bij die vernieuwbouwslag. Dat zou ook de meest voor de hand liggende keuze zijn, omdat daardoor een deel van de basislast op een energetische wijze kan worden opgelost. In de verduurzamingsslag heeft alles te maken met een financiële prikkel en dan is het juist van belang dat verwarmings- en ventilatieproducten goed passen in de concepten die de gewenste verduurzaming opleveren. De route naar nul is te bereiken met zowel gasgestookte als all electric-producten.”

Kunt u dat toelichten, die financiële prikkel?

“We zien dat in de nieuwbouw vooral EPC-waarde versus de investering bepalend is, dus wat 1 EPC-punt kost. Onze ventilatiewarmtepomp komt sinds de aanscherping van EPC-normen per 1 januari 2015 bijzonder goed naar voren. We krijgen er een toenemend aantal aanvragen voor.”

Wat speelt er nog meer als het gaat om duurzaamheid?

“Er is veel aandacht voor de footprint van het bedrijf. Ik breng graag naar voren dat wij centraal in Nederland – in Houten – gevestigd zijn. Alles zit hier bij elkaar: R&D, productie, opslag en kantoor. We proberen zo min mogelijk van elders te betrekken en zo veel mogelijk zelf te doen. We willen een echt Nederlands product maken. Het gaat om CO2-uitstoot en energie te besparen op alle stappen in het productieproces. Als je importeert uit Azië, dan heb je het wel over verborgen CO2-uitstoot. Dat vinden we echt een belangrijke factor als het om duurzaamheid gaat, dat je dus als bedrijf goed let op hoe je totale proces is ingericht. We zijn trots op ‘Made in Holland’.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tom de Hoog