'De toekomst van de bouw als Bol.com'

Tijdens de openingsdag van de Bouwbeurs 2015 stond het (Re)Building the Future-plein in teken van zijn Duitse bezoekers. Zo bleek dat Duitsland met hetzelfde probleem kampt als Nederland: een groot aantal leegstaande kantoorgebouwen.

Dit lost de Duitse bouwsector op door deze kantoorgebouwen om te bouwen tot multifunctionele gebouwen. “Eerst strippen we de gebouwen tot het skelet”, legde professor Bernd Kritzmann van de HafenCity Universität Hamburg afgelopen maandag 9 februari uit. “Hierbij hebben hoge gebouwen het voordeel dat ze goed aanpasbaar zijn aan de wensen van de consumenten. Zo bouwen we dit soort gebouwen om tot plekken, waar mensen kunnen wonen, werken en recreëren.”

Volgens Torsten Mielecke, manager bij Life Cycle Engineering Experts (LCEE) in Darmstadt, zijn er 3 verschillende onderdelen bij de verduurzaming van vastgoed: sociocultureel, ecologisch en economisch. “We merken een stijgende vraag naar duurzame constructies.”

Meer keuze, goedkoper en toegankelijker

Duurzaam Gebouwd-expert Paul van Pelt, onder meer mede-eigenaar van De Twee Snoeken, sprak zijn toehoorders toe in het Duits en het Nederlands. Hij stelde dat de bouwsector denkt alles beter te weten dan haar klanten. “Terwijl het eigenlijk anders moet: we moeten naar een ruimere keuze, goedkoper en toegankelijker werken. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat onze klanten óns kunnen vinden.”


Paul van Pelt: "Niet pas nadenken als een klant een vraag stelt."

Daarnaast pleitte hij voor een vrije beschikbaarheid van alle informatie via het internet. “Keuzevrijheid en transparantie zijn belangrijk”, zei hij. “Daarom is BouwConnect vanaf vandaag zijn bibliotheek gratis beschikbaar.” Volgens Van Pelt moeten we van supply chain naar value chain. “Het gaat niet om duurzame producten, maar om een duurzame business case. Zo stonden in The Edge – het duurzaamste kantoorgebouw ter wereld – de medewerkers centraal.We moeten niet pas nadenken als de klant een vraag stelt.”

Innovaties sneller omarmen

Daarom wil hij als architect met de leveranciers aan tafel, voordat hij met de daadwerkelijke klant aan tafel gaat. Tijdens de Round Table over ketensamenwerking was Alfons van Woensel van Bruil het hiermee eens. “De architect is de eerste adviseur van de bouwer, maar kan niet alles weten. Daarom is het van belang dat de producenten naar voren schuiven in de keten.” Daar sloot Dennis Duffels van VBI bij aan. “De meeste innovaties komen van de leveranciers. We hebben meer lef nodig om innovaties sneller te omarmen.”

Volgens sectoranalist Sjoerd Zeijlemaker van ABN Amro is de bouw zelf de meest innovatieve sector. “Hierin kan nog veel kennis worden gedeeld.” In zijn ogen heeft de legolisering in de bouw de toekomst. “Dit geeft keuze, zonder dat het moeilijk wordt.” Duffels trekt de vergelijking naar Bol.com. “Zo wordt de bouw in de toekomst ook: je bestelt gewoon online een ventilatiepakketje.”

Foto bovenaan: Tijdens de Round Table over ketensamenwerking had ook het publiek om te reageren en vragen te stellen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht