Wakker worden met… Bert Melles

ABC Nova is een integraal werkend adviesbureau op het gebied van ruimtelijke projecten en processen en adviseert opdrachtgevers over optimale woon-, werk-, leer- en leefomgevingen. Dat gebeurt met oog voor de belangen van vandaag en overmorgen. Wat zijn die belangen en welke rol speelt duurzaamheid daarbij? Directeur Bert Melles geeft tekst en uitleg. 

Welke ontwikkelingen ziet u bij het verbinden van duurzaamheid aan de projecten?

"We gaan dit jaar steeds meer merken van wat ik ‘de tweede elektrificeringsgolf’ noem. Het effect van een heel lage elektriciteitsprijs bepaalt de komende jaren in grote mate de technische oplossingen voor energielevering in gebouwen."

Wat betekent dat concreet?

"Dat we minder met gas doen en meer met elektriciteit en opslag van elektriciteit, naast warmte-koude-opslag. Dat zijn de thema's voor de komende jaren en daardoor verandert bijvoorbeeld de rol van energiebedrijven sterk. We staan nog aan het begin, maar twee belangrijke invloeden jagen dit aan. In het buitenland, met name Duitsland, zorgt duurzame elektriciteitsopwekking voor verlaging van de energieprijzen. Daarnaast zal energieopslag sterk opschalen en een boost krijgen. Kijk ook naar de passiefbouw, die in toenemende mate toegepast gaat worden. Gebouwen worden anders en dat begint bij het ontwerpen. Als lokale elektriciteitsopwekking steeds belangrijker wordt, zien we dat terug op en rond die gebouwen."

Verandert daardoor de rol van ABC Nova?

"In die zin dat wij onze opdrachtgevers moeten wijzen op deze trends. Wij ontwerpen niet zelf de gebouwen, maar de invloed van de energietransitie speelt wel een rol bij gebiedsontwikkeling en ook in het ontwerpproces voor de bebouwing. Het pure projectmanagement verandert er niet door, maar wel heeft het invloed op de advisering naar onze opdrachtgevers toe. Zo zullen andere energie-oplossingen van grote invloed zijn op de exploitatieberekeningen, die wij voor onze opdrachtgevers maken. Ook zal dat van invloed zijn op de te kiezen contractvorm. Juist als het rendement van omgaan met energie een rol gaat spelen, verschuift de vraag naar contractvormen waarbij innovatie en gebruiksprestaties steeds meer beloond (moeten) gaan worden. Contractvormen zullen zo dus niet meer alleen gericht zijn op de ontwerp- en uitvoeringsfase, maar zeker ook op de gebruiks- en onderhoudsfase. Denken in total-life-cyclebenadering wordt steeds belangrijker. “

Zijn er al voorbeelden van wat die nieuwe elektrificeringsgolf brengt?

"Het gaat zeker spelen bij woongebouwen. Tot nu toe ging het daarbij vooral over warmte-koude-opslag en het in balans brengen daarvan. Wat we bij het toepassen van energie-opslagsystemen voor elektriciteit zien, is dat het ruimte vergt. De tuinen van grondgebonden woningen gaan accusystemen bevatten en ook bij flats gaan voorzieningen getroffen worden voor energieopslag."

Dat geldt voor nieuwbouw en ook bij herontwikkeling en renovatie?

"Ik denk dat bij laagbouw energieopslag ook heel goed bij herontwikkelingsprojecten kan. Het punt is dat wat je als bewoner overdag aan energie binnenhaalt, je 's avonds verbruikt. Zelf opslaan is dan de oplossing. Er zijn zelfs mensen die roepen dat elektriciteit gratis wordt. Dat gaat mij wat ver, maar de omslag naar zelfopwekking en -opslag zal een zeer grote vlucht nemen. Je ziet aan de internationale energiespelers dat die daarop – proberen te – anticiperen in Europees verband en capaciteit afbouwen. Kijk bijvoorbeeld naar E.on die recent de centrales met fossiele energieopwekking in de verkoop heeft gedaan."

Wat speelt er voor ABC Nova nog meer dit jaar?

"Als bedrijf willen we in toenemende mate een kennisplatform zijn. We gaan aan de hand van een studies van futurologen laten zien hoe de wereld er na 2020 uitziet. Daar stoppen we nodige tijd en effort in. Daar gaan we in een lab, een soort netwerkomgeving – wellicht samen met andere partijen – veel aandacht aan geven. Om het vervolgens voor een groter publiek toegankelijk te maken.”

ABC Nova heeft die behoefte aan kennis gepeild in de markt?

"Ja, en daar zit ook onze toegevoegde waarde. Wij weten dat we overal het algemeen goed scoren op kennis en daadkracht en dat willen we op deze wijze verder ondersteunen. Juist als het erom gaat over hoe woningen eruit gaan zien of een hele stad of de infrastructuur in een gebied, willen we kennis verspreiden. (Binnen)steden zullen bijvoorbeeld veranderen. Niet alleen waar het energievoorziening betreft, maar denk ook aan voedselproductie. We willen niet alleen laten zien wat nodig is om dat technisch voor elkaar te krijgen, maar ook wat daarvoor in het proces nodig is. Hieraan geven we dit jaar veel aandacht."

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tom de Hoog