Het energie-advies van kraamhulp Jannie

“Deze blog is een pleidooi om vooral ruim voor ‘het natuurlijke moment’ de voordelen van een duurzame woningverbetering onder de aandacht te brengen.”

Dit vindt Duurzame Bouwvrouw van Nederland Ellen van Acht over de blog van haar Kuub-collega Ilze van Oost. “Ik wil de lezer vragen om een reactie onder dit artikel achter te laten: Wat zijn volgens u de beste natuurlijke momenten voor het vermarkten van energiebesparing?”

Het energie-advies van kraamhulp Jannie

In het monumentale Pythagoras-wooncomplex in de Oranjebuurt ben ik een aantal jaren terug gaan samenwonen met mijn vriend. Op de begane grond huurden we een benedenwoning van zo’n 50 m2 van een particuliere eigenaar, een huisjesmelker eersteklas. Het was onze eerste ‘eigen’ huis.

De woning was vroeger een winkel. Door de voordeur stapte je direct in de kleine woonkamer. Bezoek greep zich bij binnenkomst aan de eerste de beste stoel vast. De meest gehoorde binnenkomer was ‘Ligt het nu aan mij of… loopt het hier scheef?’. En inderdaad: het kierende laminaat lag op een meeverende vloer, die niet waterpas lag. ‘Ja, oud huis hè?!’ was ons antwoord.

Voor de temperatuur in huis moesten we kiezen: heet of koud. Onze thermostaat hing, of liever gezegd bungelde, aan een draad in de hoek van de kamer. Nuances tussen 19, 20 of 21 graden kende die niet. Uit zuinigheidsoverwegingen kozen we voor koud. We waren namelijk aan het sparen om een huis te kopen. De fikse energierekening van €150 per maand kon wel wat naar beneden, vonden we. Gewoon zo weinig mogelijk stoken, was onze redenatie!

De Gezinsbode berichtte onlangs over dit Pythagoras-complex: ‘De eigenaren van het monumentale wooncomplex blijven hun woningen voor onbepaalde tijd gezamenlijk onderhouden via een Vereniging. Het verkeerde begin jaren 90 in erg slechte staat en het is toen door de woningeigenaren samen met de gemeente opgeknapt. De investering is volgens de gemeente niet voor niets geweest, want de woningen zijn sindsdien ruim een kwart meer in waarde gestegen dan een gemiddelde woning in de stad.’

Opgeknapt, zou dat ook energiezuiniger betekenen? Een aan den lijve ondervonden aandachtspunt van deze woningen! Ik wist dat er in de mooie smalle stalen kozijnen speciaal dubbel glas voor monumenten was gezet. Maar de buitengevels waren ongeïsoleerd en ‘s winters letterlijk steenkoud. Als het buiten flink gevroren had, was het water in het Senseo-reservoir bevroren. Het ging geleidelijk aan, maar we vonden het geen probleem om ‘s winters met de jas aan te koken. Alles went… en het was immers een oud huis.

De muren van onze slaapkamer waren niet voorzien van behang, wel van een prachtig patroon van grijze schimmelplekken. Van onder de vloer kwamen steeds meer oranje vochtkringen op de muur en het begon muf te ruiken. Het deed ons niks. Onder drie lagen dekens, waarvan de bovenste een wollen erfstuk van oma, beleefden we romantische nachten.

Met de geboorte van ons eerste kindje in de herfst van 2010 keerde het tij. We kregen voor het eerst energie-advies. Van kraamhulp Jannie welteverstaan. Zij raadde dringend aan om de slaapkamer een paar keer ‘droog te stoken’ met het radiatortje dat er hing. De oranje kringen trokken weg en de muffe lucht vervaagde enigszins, of was het suggestie? Kraamvisite ontvingen we, op haar aanraden, in een behaaglijke woonkamer. ‘Poeh, flink warm hier!’ was de nieuwe binnenkomer. Dat het energieverbruik daardoor weer omhoog schoot, vonden we niet meer belangrijk. Wij gingen namelijk verhuizen, naar onze eerste koopwoning. Een energiezuinige nieuwbouwwoning!

Op regelmatige basis plaatst Duurzame Brouwvrouw Ellen van Acht, directeur van de stichting Kuub, blogs. Hierin nemen zij en haar collega's u als lezer mee in de wereld van de eindgebruiker: omdat duurzaam bouwen meer is dan techniek. Soms beschrijven ze een dilemma, soms bieden ze een oplossing of houden ze onszelf een spiegel voor. Pretentieloos: ze hebben niet altijd gelijk, maar wel een punt.

Deel dit artikel

permalink