BBN als nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Onlangs heeft Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) zich als partner aangesloten bij Duurzaam Gebouwd. In dit interview introduceert directeur Leo Oosterveen deze vereniging.

Wie is BBN?

“De vereniging Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) is deskundige op het gebied van bouwkundige brandpreventie, ook wel ‘passieve brandveiligheid‘ genoemd. Ons motto luidt dan ook ‘Bouwkundige brandpreventie loont’.”

Wat is jullie kernactiviteit?

“Wij beogen een verbetering van de brandveiligheid van gebouwen. Dit doen we door de kennis over en verantwoordelijkheidsbesef van bouwkundige brandpreventie te vergroten en op te treden als betrokken gesprekspartner voor alle partners bij bouwkundige brandpreventie. Daarnaast streven we naar een hogere mate van brandveiligheid van gebouwen door brandveilige bouwmaterialen en -constructies toe te passen, die de (minimalistische) criteria van de regelgeving kwalitatief overstijgen. Brandveiligheid is immers een maatschappelijk belang. Risico‘s voor personen, bezit, cultureel erfgoed en milieu dienen zoveel mogelijk voorkomen en beperkt te worden.

BBN staat voor expertise op het gebied van (passieve) brandveiligheid en wil deze kennis delen. Dit gebeurt aan de hand van onder meer congressen en cursussen, die bedoeld zijn voor aannemers, gebouweigenaren, verzekeraars en de brandweer. De vereniging bestaat uit vooraanstaande leveranciers van brandveilige bouwmaterialen en constructies. Door de diversiteit van de leden en hun expertise is BBN gesprekspartner voor alle disciplines binnen de bouwkolom: van architect tot aannemer, van opdrachtgever tot controlerende instantie.”

Op welke manier(en) zet BBN zich in op duurzaamheid?

“Onze missie is om tot brandveilige gebouwen te komen. Een gebouw dat niet brandveilig is, is niet duurzaam. In 2005 keurden brandweermensen ‘brandveilige’ constructies goed, die feitelijk brandónveilig waren. Daarop zijn we met ‘De Essentiële Bouwkundige Controlepunten’ gestart. Dit boekwerk is een handig hulpmiddel om praktisch en relatief eenvoudig brandwerende constructies te toetsen. Hiermee willen we bereiken dat brandveiligheid integraal in de constructie van gebouwen wordt meegenomen. Dit boekje is met name bedoeld voor aannemers, gebouweigenaren, verzekeraars en brandweerlieden. Brandveiligheid in gebouwen moet bij hen veel hoger op de agenda komen. De Provada-database bevat wel BREEAM-certificaten, maar niets op het gebied van brandveiligheid.”

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
“Via het netwerk van Duurzaam Gebouwd willen we de boodschap verkondigen dat brandveiligheid een onderdeel van duurzaamheid moet zijn. Zo zou de BREEAM-certificering veel meer rekening met brandveiligheid moeten houden.”

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
“Ik hoop dat gebouweigenaren zich bewust worden dat zij verantwoordelijk zijn voor de brandveiligheid van hun eigen gebouw. Vooralsnog beseffen ze zich dit niet, maar een slechte naleving kan betekenen een boete of zelfs gevangenisstraf voor de gebouweigenaar. Sowieso hoop ik op een verbetering van de kwaliteitsborging. Er zijn de afgelopen jaren stappen voorwaarts gemaakt als het gaat om bouwkundige brandveiligheid, maar helaas moeten we tevens constateren dat er nog vele gemaakt moeten worden. Dit komt voornamelijk omdat de overheid de regelgeving en handhaving op afstand heeft gesteld. Daarnaast is in het Bouwbesluit slechts het minimale brandveiligheidsniveau opgenomen. Ons streven is dat brandveiligheid strategisch onderdeel wordt bij de totstandkoming van een gebouw met als doel daadwerkelijke brandveiligheid.”

Het boek 'De Essentiële Bouwkundige Controlepunten’ is hier te downloaden.

Deel dit artikel

permalink