Wakker worden met … Cor den Hartog
- Gebouwschil
- Artikel
Dit jaar breidde de Icopal-fabriek in Groningen fors uit. De productielijn en menginstallatie werden volledig vernieuwd met een scherp oog voor minder milieubelastend produceren. Ook recycling van materialen naast de productie van multifunctionele daken heeft de volle aandacht. Sales & Marketing Director Cor den Hartog geeft aan wat duurzaamheid voor Icopal betekent.
Wat is de milieuwinst bij de uitbreiding van de productielijn in Groningen?
"In Duitsland is een deel van de productielijn gesloten en overgebracht naar Groningen. Dat heeft vooral logistieke voordelen voor levering aan afnemers in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. In Groningen is onze productielijn vernieuwd met onder meer een nieuw mengketelhuis, waardoor we efficiencywinst halen. Belangrijk op het gebied van milieu is dat we een installatie hebben geplaatst die, wat wij noemen, de 'geurbelasting' sterk vermindert voor de directe omgeving van de fabriek."
Die geurbelasting was fors?
"De afgelopen jaren zijn we met de buurtbewoners rond onze productielocatie in Hoogkerk uitgebreid in gesprek geweest over wat we konden doen aan de geurlast en wat wij konden verbeteren. Ook door de uitbreiding van de productie was het nodig de installatie te vernieuwen en gelijk daarmee zijn speciale filters aangebracht. De reuk is nu grotendeels weg, maar we blijven in contact met de buurtbewoners over de overlast die zij mogelijk ondervinden. Dat doen we middels een WhatsApp-groep."
U gebruikt social media om contact met buurtbewoners te onderhouden. Hoe gaat dat in z'n werk?
"Daarmee zijn we een halfjaar geleden gestart, na veel gesprekken en een inventarisatie van wensen bij buurtbewoners. Wij melden bijvoorbeeld dat ze bij een bepaalde windrichting meer overlast kunnen ervaren dan normaal. Door vooraf te berichten, nemen we mogelijk ongenoegen weg. Bovendien willen we graag exact van buurtbewoners weten waar en wanneer het voorkomt. Zo kunnen we de precieze oorzaak achterhalen en nog gerichter stappen zetten. Bewoners waarderen die betrokkenheid zeer."
Wat zijn de innovaties waar Icopal aan werkt?
"Onze locatie in Groningen heeft binnen onze groep de op een na grootste R&D-afdeling. In onze onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling zit duurzaamheid echt in het DNA. Alles wat we daar doen is geënt op duurzaam of hernieuwbaar in de vorm van recycling of biobased technologie. Een van de ontwikkelingen is een algenfabriek, die de CO2 van onze bitumenproductie als voedingsbron gebruikt voor de algen. Die algen scheiden een olie af die – als we in staat zijn er zeer grote hoeveelheden van te maken – is te gebruiken als grondstof in onze productie."
Dat vervangt dan bitumineuze bestanddelen en 'vergroent' de productie?
"Absoluut. Door minder CO2 en groenere grondstoffen. Het is nu nog op een te kleine schaal om het commercieel in te kunnen zetten, maar het is wel een van de zaken die wij zien als een echte innovatie. We werken daarvoor samen dan met Algaecom en de Hanzehogeschool Groningen."
U zoekt bewust samenwerkingspartners voor technologieontwikkeling?
"Dat doen we altijd. Wij zijn bewust actief met duurzaam en ervan overtuigd dat we het niet alleen kunnen. Door samenwerken kom je verder en dat is ook de reden dat we partner van Duurzaam Gebouwd zijn geworden."
Icopal voert verschillende typen dakbedekkingen, wat valt daarover te melden?
"Tweelaags bitumen dakbedekking, met een onder- en een toplaag, is veruit het belangrijkst voor ons in Nederland. Daarnaast heeft het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) Icopal Universal in 2013 uitgeroepen tot de groenste dakbedekking van Nederland. Dit is een duurzame éénlaags dakbedekking met een DUBOkeur vanwege de lage massa, de lange levensduur en de schone grondstoffen. Verder voeren we éénlaags dakbedekking van PVC en FPO kunststof."
Is recycling complex met die verschillende materialen?
"Wij bieden onze klanten de service dat ze gebruikte materialen kunnen inleveren. Met BRN (Bitumen Recycling Nederland) recyclen we bitumen, die we weer gebruiken in ons productproces. Ook Icopal Universal is 100% recyclebaar en kan weer bij ons worden ingeleverd. Dan gebruiken wij het weer voor nieuwe dakrollen. Er zijn andere recyclesystemen voor overige materialen. Zo is er RoofCollect, dat alleen kunststof inzamelt."
Wat vindt u belangrijk als het over duurzaam gaat?
"Iedereen heeft altijd de mond vol over duurzaamheid. Maar als puntje bij paaltje komt, blijkt prijs toch weer doorslaggevend. Opdrachtgevers moeten minder naar de aanschafwaarde van dakbedekking kijken en meer naar de Total Cost of Ownership. Dus ook de besparing op onderhoud erin betrekken bij de aanschaf van een bepaald daksysteem."
Icopal investeert in duurzaamheid. Maakt dat het product duurder?
"Als je naar de totale gebruiksperiode kijkt, is dat niet zo. Bovendien moet je als afnemer van een dakbedekking ook oog hebben voor de tweede functie. Primair is waterdichtheid, maar een tweede functie heeft bijvoorbeeld een product als Noxite dat lucht zuivert van schadelijke NOx-deeltjes. Of denk voor die tweede functie aan een duurzaam dak wat over 30 jaar zonder meer is te recyclen. Als opdrachtgevers daar nu eens meer naar kijken, in plaats van alleen de prijs bij aanschaf."