Auteur: Bas Hasselaar
In mijn vorige blog heb ik mijn ontwerpuitgangspunten toegelicht. Maar ik ben geen architect. Hoe zorg ik er dan voor dat het toch een interessant gebouw wordt? Toeval wilde dat precies op het moment dat de Gemeente Den Haag begon met de uitgifte van kavels, ik in aanraking kwam met een bedrijf dat een geheel vernieuwende kijk op bouwen en de bouw als geheel heeft: Huis & Milieu BV.
Huis & Milieu is een partnerschap tussen een heel aantal bedrijven, waarbij de hele bouwketen vertegenwoordigd is. Hun manier van werken spreekt mij aan. Niet alleen als particulier opdrachtgever waarbij ik zoveel mogelijk ontzorgd wil worden, maar ook als ingenieur die jarenlang op de TU Delft, faculteit Bouwkunde heeft gewerkt. Ik heb zelf nooit in de bouwpraktijk gewerkt. Na zeven jaar op de TU als onderzoeker ben ik als projectmanager bij SBRCURnet aan de slag gegaan.
De wijze waarop Huis & Milieu werkt, is voor mij, niet ‘besmet’ met ervaringen uit de huidige bouwpraktijk, heel logisch: je maakt een ontwerp, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen drager, ‘intelligentie’ (installaties etc.) en inbouw. Gedurende het ontwerpproces haal je steeds die specialisten erbij die relevant zijn op dat moment in het ontwerpproces, om gezamenlijk het ontwerp naar een hoger niveau te tillen. Pas als het ontwerp volledig ontworpen, berekend en tot in de puntjes gedetailleerd in een BIM-model staat, begin je met de off-site pre-constructie ervan, om die op de eindlocatie te assembleren.
Levensduurdenken
Door deze manier van werken kan rekening gehouden worden met verschillende levensduren van verschillende onderdelen. De draagconstructie gaat bijvoorbeeld langer mee dan de gevel en veel langer dan de installaties, dus je kan maar beter zorgen dat die onderdelen niet volledig vervlochten zijn om in een later stadium overbodig breekwerk te voorkomen.
Doordat er in een bouwteam ontworpen en gebouwd wordt, kan er een veel hoger kwaliteitsniveau worden bereikt met veel lagere faalkosten. Deze manier van werken heeft uiteraard consequenties voor de rollenverdeling, verantwoordelijkheden en werkwijze voor de partners binnen een bouwproject. Die zal ik in een volgend blog verder toelichten.
Bouwregisseur
Niet alleen de manier van bouwen van Huis & Milieu sloot aan bij mijn idee van hoe gebouwd zou moeten worden, ze zijn ook nog eens bouwregisseur. Dit betekent dat ze mij al het regelwerk uit handen nemen en ik me alleen nog maar bezig hoef te houden met de leuke en interessante dingen.
Als particulier opdrachtgever hoef ik me zo niet te verdiepen in welke bouwpartijen ik moet contracteren, wat moet worden uitgerekend door wie, of leverancier A nu een beter product levert dan leverancier B, of bij wie ik moet gaan klagen mocht er onverhoopt iets misgaan. Ik heb maar één aanspreekpunt, en dat zijn zij. Dat geeft mij rust en scheelt mij een hoop uitzoekwerk en gedoe.
Architectuur
Maar hoe zit het dan met het ontwerp? Mijn voorlopige ontwerp is terecht gekomen bij Het Architectenhuis. Zij zijn partner van Huis & Milieu en begrijpen hun manier van werken en de gevolgen die dat heeft voor hun rol als architect. Samen met hen en de tuinarchitect Bart Hoes zijn we het voorlopige ontwerp aan het verbeteren. Tuinarchitect? Ja, het ontwerp van een woning of gebouw heeft consequenties op zijn directe omgeving en vice versa. Beide kunnen dus ook als één geheel worden ontworpen. Iets waar ik nooit eerder bij had stilgestaan.
Het gevolg hiervan is dat er onder andere een extra deur tussen de keuken en tuin is gekomen, de zuidgevel een vaste luifel heeft gekregen om een soort tweede woonkamer buiten te creëren, en dat het dakterras zo is aangepast dat er nu veel intensiever gebruik van gemaakt zal worden. Mijn voorlopige ontwerp, dat toch wat klinisch was, is verworden tot een prachtig geïntegreerd geheel met leuke details en aantrekkelijke uitstraling. Het is architectuur geworden!