Circulair douchesysteem oplossing voor waterschaarste

Uitvinder en directeur René Betgem startte 17 jaar geleden zijn zaak Badwereld. Hij verkocht oorspronkelijk stoomcabines en whirlpools. Vanaf 2004 stak hij tijd, energie en geld in de ontwikkeling van een upcycle douchesysteem.

“Douchen zonder schuldgevoel”, omschrijft Betgem de Upfall, die een besparing tot 90% op water en gas mogelijk maakt en een oplossing vormt voor het vraagstuk waterschaarste.

Het idee voor de Upfallshower ontstond toen Betgem rond 2000 klantvragen kreeg over steeds grotere douchekoppen die meer en meer water vroegen. Betgem bemerkte dat klanten steeds vaker grotere cv-ketels aanschaften en waterleidingen aanlegden van 22 millimeter. De grote hoeveelheden water die nodig waren voor de douchekoppen, brachten hem op het idee om een waterbesparend douchesysteem te ontwikkelen. Hij ging aan de slag met een prototype dat water zou opvangen en dit rond zou pompen.

Kantelpunt

“Noem het de eerste bijna-circulaire douche. In 2012 werd ons prototype up-to-date gebracht met technologische ontwikkelingen. Dat jaar bereikten we het kantelpunt. We kregen enthousiaste reacties en dat gaf ons de bevestiging dat mensen enthousiast waren over dit product.” Betgem omschrijft de werking van de uitontwikkelde Upfallshower: “Na filtering van water duwt een pomp het water omhoog, waarbij een UV-lamp desinfecteert. Het water stroomt terug en wordt op temperatuur gehouden. ”

Verschillende plekken toepasbaar

Het enthousiasme blijft op dit moment nog beperkt tot individuele klanten en de pers. Betgem heeft nog geen concrete aanvragen gehad, terwijl de douche op verschillende plekken toepasbaar is. "Naast woningen zijn er grootgebruikers als hotels, verzorgingstehuizen, bungalowparken en meer. Eigenlijk kan overal waar een douche staat, een Upfallshower komen." Hij spreekt dan ook over 'Het Nieuwe Douchen'.

Projecttoepassing

Het gebrek aan belangstelling bij deze partijen wijdt hij aan de langetermijninvestering. “Van de opdrachtgever of gebouweigenaar vereist dit een investering. Daartegenover staat een energiebesparing tot 90%, gemeten in een gesloten cabine. We hebben het hier over een besparing van 600 euro op jaarbasis per unit. Een extra incentive noem ik de btw-teruggaaf, MIA en/of Vamil voor zakelijke kopers. Ik nodig ontwikkelaars en opdrachtgevers, die op deze manier willen verduurzamen, uit om van gedachten te wisselen over toepassing in een project.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Marvin van Kempen