Jack van der Veen
Hoogleraar Nyenrode Business Universiteit,
Auteur: Jack van der Veen
Volgens het cliché is de diepe crisis in de bouwsector ook een kans om de oude paradigma’s achter ons te laten en sneller, beter, goedkoper en duurzamer te gaan werken. Wordt die kans ook gegrepen? Ja en Nee. Ja: het zoemt van de nieuwe ideeën en initiatieven. Nee: want daar waar de kopgroep serieus meters aan het maken is, blijft het peloton nog verder achter. De 'Nyenrode Supply Chain Award' is ingesteld om daar iets aan te doen.
Om tot de noodzakelijke verbetering in prestaties op het gebied van (doorloop)tijd, prijs, kwaliteit en duurzaamheid te komen zal de bouw echt anders moeten gaan (samen)werken. Daartoe is al een aantal jaren Ketensamenwerking dé trend in de nieuwbouw, onderhoud, renovatie en transformatie van vastgoed. Ketensamenwerking lijkt op het eerste oog bedrieglijk simpel. Maar het vraagt om fundamentele veranderingen in de manier van denken en doen, van alle betrokken organisaties en mensen. Vooral in de dagelijkse praktijk blijkt telkens weer hoe weerbarstig de materie is.
Maar bij de bouw werken partijen toch altijd al samen? Is ketensamenwerking echt anders dan de traditionele manier van werken? Het antwoord is driewerf ja:
Ketensamenwerking lijkt dus simpel maar is in feite een totaal nieuwe manier van werken. De kwestie is niet zo zeer of deze samenwerkingsvorm beter is dan de traditionele manier van werken, want daarvan komt steeds meer bewijs op tafel. En de koplopers zijn allang overtuigd. Het grote bouwpeloton lijkt echter moeilijk in beweging te krijgen. Daarom hebben Platform Ketensamenwerking Zuid, Duurzaam Gebouwd en Nyenrode Business Universiteit gezamenlijk het initiatief genomen tot de zogenaamde Supply Chain Award.
Vanuit het principe “goed voorbeeld doet goed volgen”, kan de bouwsector wel een ‘schoolvoorbeeld’ van excellente ketensamenwerking gebruiken. Op het congres Duurzaam Gebouwd wordt voor de eerste keer deze prestigieuze prijs uitgereikt aan een projectongebonden samenwerkingsverband van tenminste drie organisaties (waaronder tenminste een opdrachtgever en een opdrachtnemer) waarmee uitstekende bouwprestaties zijn gerealiseerd door excellente samenwerking. De winnaars worden zo een ‘boegbeeld’ voor een nieuwe generatie van bouwketens en ‘ambassadeurs’ van de broodnodige innovatie in de sector.
Bent u ook benieuwd welk samenwerkingsverband de Supply Chain Award gaat winnen? Kom dan op 13 november naar het Duurzaam Gebouwd Congres in het MECC te Maastricht. De uitreiking van de award vindt plaats om circa 12:25 uur. Wanneer u praktische handvatten voor het implementeren van ketensamenwerking wenst, kunt u de workshops bezoeken die worden verzorgd door de Versnellingstafels uit regio Limburg.
Hoogleraar Nyenrode Business Universiteit,