Is de traditionele keten al doorbroken?

“Ik zou mijn proefschrift uit 1993 vandaag opnieuw kunnen uitbrengen”, zegt Bert Melles, directeur ABC Nova. Destijds legde hij in zijn publicatie ‘Production control in construction’ de link tussen de bouw, de automotive-industrie en projectbeheersingssituaties. Het traditionele bouwen is volgens hem nog niet doorbroken, maar de eerste stappen zijn gemaakt.

“Samen met Hans Wamelink, hoogleraar TU Delft, bracht ik dit proefschrift uit”, denkt Melles terug. “We keken naar andere productiesectoren zoals de papier- en automotive-industrie en vergeleken de processen met die van de bouw. Het traditionele proces vierde daar hoogtij. Langzaam maar zeker zag je in de woningbouw de overgang van massaproductie naar serieproductie, een proces dat al lang verleden tijd was in andere industrieën. Van enkelstuksproductie was totaal geen sprake, daar was een totaal andere manier van besturen voor vereist.”

Eerste stappen

De industrialisatie in de sector werd merkbaar in 2010, met LEAN bouwen. “Vanuit de LEAN-gedachte zagen we ideeën ontstaan die met die methodiek samenhingen, zoals flexibeler bouwen en het beter inspelen op de wensen van de eindklant, onder andere met bouwconcepten. In 2014 zien we dat de omslag in denken vorm begint te krijgen. We dagen elkaar uit om op een andere manier te denken en ingrijpender te verduurzamen, bijvoorbeeld met prefab.”

Aanbod? Vraag!

De uitdaging en nieuwe manieren van denken die hieraan invulling moeten geven, ziet Melles terug in het thema van het Duurzaam Gebouwd Congres: ‘Samen duurzaam renoveren en transformeren’. “Organisaties moeten op een andere manier gaan werken. Daardoor ontstaat de uitdaging, want klanten willen in feite meer voor hetzelfde geld. De crisis heeft ertoe geleid van een aanbiedersmarkt naar een vragersmarkt zijn gegaan. In die markt heeft de klant minder geld. Als organisatie experimenteren wij op dit moment volop met allerlei vormen van co-creatie, waarbij de klant feiteilijk de woning ontwerpt."

Gebrek aan financiering

Een initiatief als de Stroomversnelling kan volgens Melles uitkomst bieden voor de corporatiesector, waar dit gebrek aan financiering duidelijk speelt. “Als we daar als industrie op willen inspelen, dan is het denken in industriële concepten of andere soorten vernieuwing absolute noodzaak. Een kerntaak zie ik in de creatie van verscheidenheid met een hoge vorm van commonality (dezelfde onderdelen met verschillende producten, red.).”

Crisis is een zegen

Als deelnemer aan de Round Table ‘Samen werken aan Het Nieuwe Bouwen’ weet Melles exact wat zijn stelling is. “Voor innovatie in de bouw is de crisis een zegen”, meent hij. “Deelnemers aan het Duurzaam Gebouwd Congres daag ik dan ook uit om anders te denken. Dan ontstaat vanzelf de ruimte om de kansen in de nieuwe vragersmarkt te benutten. Als speerpunten voor Het Nieuwe Bouwen zie ik dan ook nieuwe processen en contractvormen enerzijds en andere samenwerkingsvormen met diepere focus op conceptbouwen anderzijds.”

Duurzaam Gebouwd Congres

Meer informatie over de Round Table vindt u op de website van het Duurzaam Gebouwd Congres. Daar bekijkt u ook het sprekersprofiel van Bert Melles en kunt u zich inschrijven om deel te nemen aan het congres.

Gratis aanmelden

ABC Nova kan u voor dit congres gratis aanmelden. De reguliere waarde van een toegangskaart (inclusief catering) is € 395,00. Wat moet u doen? Stuur voor 3 november een mail naar info@abcnova.nl o.v.v. gratis kaarten Duurzaam Gebouwd Congres. Vermeld hierbij uw bedrijfsgegevens en maak kans op deze gratis kaarten.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Marvin van Kempen