Gasrekening naar 0 dankzij uitvinding

De duurzame energieoplossing Solar Freezer kan de gasrekening in huishoudens terugbrengen tot 0. Deze vinding komt van de broers Floris en Roderick Wolters, eigenaren van het bedrijf Solar Solutions Worldwide.

De Solar Freezer bestaat uit een gecombineerd systeem van zonnecollectoren, een warmtepomp en een flexibele rubberen ‘bufferzak’. Deze zak past in de kruipruimte van elk huis en wordt gevuld met tapwater. Zonnecollectoren zorgen voor de verwarming van dit water.

De warmtepomp is gekoppeld aan de bufferzak en onttrekt de warmte aan het water, dat afkoelt tot -1°C en hierdoor verandert in schaafijs.

Continu proces

Bij dit proces komt veel warmte vrij, dat wordt gebruikt voor de centrale verwarming en de warmtevoorziening. De restwarmte gaat naar een boiler, voor gebruik op een later tijdstip. De energie uit de zonnecollectoren ontdooien het ijs in de waterbuffer, waardoor dit proces zich kan blijven herhalen.

De Solar Freezer draait inmiddels als proef ruim anderhalve maand in een eengezinswoning aan de Aaltenseweg in Lichtenvoorde. Programmamanager Energiesprong Jan Willem van de Groep, tevens expert van Duurzaam Gebouwd, was aanwezig bij de bezichteging. "Op zichzelf is het altijd mooi om te zien dat er kleine start-ups zijn die nieuwe combinaties maken van bestaande technologie die leiden tot innovatie."

Alternatief voor warmtepompinstallatie

Hij denkt dat deze innovatie kansrijke perspectieven biedt voor de toekomst. "De oplossing die wordt voorgesteld is een alternatief voor een warmtepompinstallatie met warmte-koudeopslag in de bodem. Dit alternatief is op dit moment nog wel complexer dan een bodeminstallatie. Een verdere uitwerking van het concept is pas mogelijk als er is getest op de maximale warmtevraag in de winter. Een situatie met weinig opwekking en een hoge vraag."

Advies: kies voor goed geïsoleerde woningen

Een woning zonder gas vindt Van de Groep een beetje misleidend. "Zeker vanuit het perspectief van de energierekening. Een warmtepomp verbruikt namelijk wel elektriciteit. Tijdens mijn bezoek werd verteld dat de bewoner, waar nu wordt getest, een gasrekening heeft van 2.500 euro per jaar. Dan hebben we het al snel over 3500 m3 gas. Dat is veel, maar het betreft een grote eengezinswoning, uit de jaren '30 die niet extra is geïsoleerd. Verder vertelden deze mannen mij dat de installatie zo’n 1600 kWh stroom verbruikt. Als men echter een warmtevraag van 35.000 kWh wil invullen met een warmtepomp die draait met een conversierendement van 6, dan zou het apparaat 6.000 kWh stroom nodig hebben. Door de hoge warmtevraag zal de pomp ook continu lopen, waardoor het stroomverbruik waarschijnlijk nog hoger zal zijn. Het is ook de vraag of alle ruimtes verwarmd kunnen worden met een lage-temperatuursysteem. Verder is er nog geen ervaring hoe lang de opgeslagen energie in de vorm van net niet gesmolten ijs zonder toevoeging van nieuwe energie kan. Er valt dus nog veel te leren, voordat deze techniek operationeel wordt. Ik zou de mannen wel adviseren om te kiezen voor goed geïsoleerde woningen. Want op dat moment wordt een warmtepomp pas echt rendabel en functioneel."

Deel dit artikel

permalink