‘Facilitair manager: spil van de organisatie’

“Een gebouwdossier geeft inzicht in je eigen gebouw. Hierdoor komen onder meer een duurzaamheidscertificaat en MVO-beleid sneller aan de orde.” Tijdens de Dutch Green Building Week pleitte Sannie Verweij voor zo’n dossier, met daarbij een facilitair manager om het in de gaten te houden. Duurzaam Gebouwd was erbij.

In het hoofdkantoor van Unica in Hoevelaken vertelde Verweij tijdens haar mini-seminar dat duurzaamheid haar passie is. “Daarom richt ik me in mijn werk bijvoorbeeld op de bestaande bouw”, legde de adviseur duurzaam vastgoed uit. “Deze maakt 99% uit van de totale bouwopgave. Hier valt dus het meest te winnen.”

Die winst wil ze behalen aan de hand van een digitaal gebouwdossier, waarover een facilitair manager het beheer krijgt. “Op het gebied van duurzaamheid geldt hij als spil van de organisatie”, vond ze. “Hij staat tussen het gebouw aan de ene kant en de gebouweigenaar en -gebruiker aan de andere kant.”

Gebouwdossier als basis

Uit CFP-onderzoek onder 300 facilitaire managers blijkt echter dat 61% zijn ‘eigen’ gebouw onvoldoende duurzaam vindt. Daarnaast komt hierin naar voren dat zij zorgen voor 9% van de CO2-uitstoot in Nederland. “Een aanzienlijke hoeveelheid”, aldus Verweij, die daarom pleitte voor een gebouwdossier. “Dat is de basis voor duurzaamheid, zolang alles erin staat.”

HIerbij bedoelde ze zaken als tekeningen, wettelijke eisen, monitoringsgegevens en het duurzaamheidsbeleid. "Als alles erin staat, dan is direct duidelijk waar direct energie te besparen valt.”

Transparantie en communicatie

In haar ogen was een digitaal gebouwdossier enorm belangrijk. “Zorg daarbij voor transparantie en communiceer met de gebruikers van het gebouw. Als ze zien dat hun energiegebruik hoog is, dan zullen ze proberen duurzamer met energie om te gaan.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten