Duurzaamheid in de sport

Duurzaamheid in de sport

In het Eindhovense Philips Stadion vertelden Philips Lighting, Heijmans en Van Gansewinkel over de duurzame ontwikkelingen in de sport. Zowel op amateur- als op professioneel niveau. Duurzaam Gebouwd was erbij.

Tijdens deze coaching van Sport & Zaken werd vooral duidelijk dat sportverenigingen vooral nog naar de terugverdientijd van duurzame innovaties kijken. Langzaam maar zeker komt daar echter wel een verandering in.

Zo toonde Heijmans-directeur strategie en innovatie Robert Koolen, expert bij Duurzaam Gebouwd, in zijn presentatie enkele voorbeelden, waarbij verschillende bedrijven, organisaties en instanties een sportcomplex of -gebouw gezamenlijk gebruiken. “Zij betalen alleen voor hetgeen ze gebruiken. Dit soort nieuwe contractvormen zien we steeds vaker. De duurzaamheid geldt hierbij als bindende factor.”

Betalen voor gebruik

Dit kan op verschillende manieren plaatsvinden. “Het Nijmeegse Quick 1888 was een voetbalclub, maar is inmiddels een multisportclub. Dit is een positieve ontwikkeling geweest voor de club, want op het gebied van sponsoring, beheer en onderhoud loopt alles nu veel beter”, legt Koolen uit. Maar daar blijft het volgens hem niet bij. “Combineer een sportaccommodatie bijvoorbeeld met educatieve bedrijven en/of met gezondheidsinstanties zoals fysiotherapeuten en huisartsen. Hoe meer een gebouw gebruikt wordt, hoe duurzamer dat is. Dit hebben HC Tilburg en HC Zwolle bijvoorbeeld gedaan.”

Philips biedt als innovatie Light as a Service (LaaS) aan. “Bij deze mogelijkheid betalen gebruikers alleen voor de verlichting als ze dit gebruiken”, legt Thomas Leenders, key accountmanager sports bij Philips Lighting, uit.

Lampen direct aan

Zijn voornaamste verhaal gaat echter over twee nieuwe producten: ArenaVision Led en OptiVision Led. De eerstgenoemde is vooral geschikt voor professionele voetbalclubs, aangezien de verlichting aanpasbaar is op superslowmotion. “Dan flikkert het televisiebeeld bij de mensen thuis niet.”

Beide innovaties bieden een energiebesparing van 65%. “Daarnaast gaan de ledlampen direct aan, ze hoeven niet eerst op te warmen”, vertelt Leenders. “Ze zijn moduleerbaar, want de verlichting hoeft niet altijd op volledig vermogen te branden. Ook is het mogelijk slechts een deel van het veld hiermee te verlichten.” Op de foto is een voetbalveld van Sportcomplex Het Schenge van VV Goes te zien, de eerste amateurvoetbalvereniging dat OptiVision Led heeft aangeschaft.

Philips verzorgt ook de verlichting voor binnensporten. “In ‘s-Hertogenbosch hebben we de grote hal van de Bossche evenementenlocatie Maaspoort voor topsportniveau verlicht. Daar speelt namelijk de basketbalclub SPM Shoeters.”

Duurzame verbeteringen

In zijn presentatie refereerde Koolen aan de Scorekaart Duurzame Buitensportaccommodatie, een initiatief van sportkoepel NOC*NSF en Heijmans die vorig jaar is gelanceerd. “Hiermee krijgen sportverenigingen en gemeenten inzicht in de duurzaamheid van hun sportaccommodaties. Op basis van de totaalscore krijgen ze advies over mogelijke verbeteringen”, legt Koolen uit. “Het gaat hierbij over het algemeen over eenvoudige maatregelen om energie te besparen, zoals het gebruik van dubbelglas en een betere cv-ketel.”

Energie opwekken met zonnepanelen vindt bij slechts weinig Nederlandse sportverenigingen plaats, laat Leenders weten. “Daarvoor zijn er in ons land te weinig zonne-uren”, verklaart hij. “Daarnaast komt dit door onze huidige infrastructuur." Bij Afrikaanse clubs gebeurt dit al wel. "In Egypte, Marokko, Ghana, Kenia en Zuid-Afrika functioneren onze Light Centers goed, vandaar dat we dit op dit continent 100 Light Centers extra gaan installeren.”

Afvalstromen in kaart brengen

Florens Slob, directeur Business Development bij Van Gansewinkel, ging in op 'Green Goals', dat met name aandacht heeft voor verduurzaming tijdens evenementen en (nieuw)bouw van sportaccommodaties. "Een belangrijk onderdeel van dit project is het duurzaam inkopen", vindt hij. "Daarnaast spelen het bewust kiezen voor materialen en het in kaart brengen van belangrijke afvalstromen een grote rol."

Wat betreft afvalscheiding geldt: hoe meer, hoe beter. "Hoe beter de scheiding is, hoe meer er gerecycled kan worden. Dit kan al door als sportvereniging verschillende afvalbakken aan te bieden voor de scheiding van afval. Zo maken we samen onze economie circulair."

Samenwerking

'Duurzaamheid in de sport' is een van de gratis coachings van Sport & Zaken. Deze organisatie biedt ze aan naar aanleiding van vraagstukken waarmee sportorganisaties kampen. Daarnaast brengt Sport & Zaken samenwerkingen tot stand tussen sportorganisaties en bedrijven met hart voor sport.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c134 c169 c225 c259 c265
Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Bedrijven uit de Benelux worden uitgenodigd deel te nemen aan een duurzaamheidschallenge met als doel het verminderen van de milieu-impact en het bevorderen van ...

Lees verder

c21 c26 c169 c260 c265
VenhoevenCS ontwerpt zwemstadion Parijs 2024

VenhoevenCS ontwerpt zwemstadion Parijs 2024

Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS heeft samen met het Franse Ateliers 2/3/4/ de competitie gewonnen voor het ontwerp van het zwemstadion voor de Olympische ...

Lees verder

c21 c160 c169 c225
'Leisure-sector heeft trendsetters nodig in verduurzaming'

'Leisure-sector heeft trendsetters nodig in ...

Met een gaskraan die in 2030 dichtgaat en een verhoogde gasbelasting zoeken partijen in de bouw- en vastgoedsector naar alternatieven om vaarwel te zeggen tegen ...

Lees verder

c169 c223
Leisure-vastgoed toekomstbestendig maken

Leisure-vastgoed toekomstbestendig maken

starstarstarstar_halfstar_border
In de gratis whitepaper ‘Best practices van leisure’ vind je uitgebreide informatie en inspiratie omtrent het verduurzamen van leisure-vastgoed. ...
c169 c225
Tilburg wil horeca verduurzamen

Tilburg wil horeca verduurzamen

De horeca in Tilburg wil het energieverbruik verminderen en voedselverspilling tegengaan. Met een Green Deal willen deze Brabantse gemeente, Koninklijke Horeca Nederland-afdeling ...

Lees verder

c148 c169 c225
Optimaal binnenklimaat voor zwembaden

Optimaal binnenklimaat voor zwembaden

Duurzaam Gebouwd-partner Kieback&Peter lanceerde een whitepaper over het verbeteren van het binnenklimaat van zwembaden. In de whitepaper komt een oplossing ...

Lees verder

c160 c169 c225
Bank wil hele hypotheekportefeuille naar energielabel A

Bank wil hele hypotheekportefeuille naar energielabel ...

ABN Amro heeft de ambitie om haar gehele portefeuille onroerend goed te verbeteren naar gemiddeld energielabel A in 2030.

Lees verder

c26 c169
Gouden Green Key voor hotel in Enschede

Gouden Green Key voor hotel in Enschede

De Broeierd in Enschede is bekroond met de Gouden Green Key, de hoogst mogelijke onderscheiding op het gebied van duurzaamheid. Het Hampshire Hotel – De Broeierd ...

Lees verder

c26 c120 c169
Stadsmuseum Breda vernieuwd

Stadsmuseum Breda vernieuwd

Het Stedelijk Museum Breda werd in een half jaar tijd ingrijpend vernieuwd. Zo zijn onder andere de buitengevels en de installaties verduurzaamd. Foto: Jeroen ...

Lees verder

c26 c169
Glazen overkapping als eyecatcher van winkelpanden

Glazen overkapping als eyecatcher van winkelpanden

Op de plaats van het voormalige hoofdgebouw van Fortis aan het Rokin in Amsterdam opent komende augustus 2017 de flagshipstore van de Canadese winkelketen Hudson's ...

Lees verder

c169 c225
Cambuur krijgt energieneutraal voetbalstadion

Cambuur krijgt energieneutraal voetbalstadion

Naar verwachting speelt SC Cambuur in 2020 in het eerste energieneutrale voetbalstadion van Nederland.

Lees verder

c169 c225
Winkelcentra en retailgebieden genomineerd voor NRW Jaarprijs 2017

Winkelcentra en retailgebieden genomineerd voor ...

5 genomineerde winkelcentra en retailgebieden voor de NRW Jaarprijs 2017 werden tijdens de PROVADA bekendgemaakt.

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up