Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Duurzame Scholen

Komende vrijdag 10 oktober, op de Dag van de Duurzaamheid, vindt Duurzaam Gebouwd Op Locatie plaats met als thema Duurzame Scholen. Het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland, het I/O-gebouw van de HAN te Nijmegen, is de locatie van het seminar.  Deelnemers worden geïnspireerd om nú kansen te grijpen en onderwijsinstellingen te verduurzamen. Tevens zal de architect van het gebouw een presentatie geven en is er de gelegenheid om deel te nemen aan de rondleiding.

Schoolbesturen staan voor een grote uitdaging. Vanaf 1 januari 2015 worden zij zelf ook verantwoordelijk voor het buitenonderhoud van hun schoolgebouwen. Voor sommige besturen geen probleem, voor de meesten echter een bijna onneembare horde.

Programma

09.00 uur Ontvangst met koffie en thee
09.30 uur

Opening door Wietse Walinga, directeur Duurzaam Gebouwd

09.35 uur

Doorcentralisatie is geen horde, maar een kans

Een goed binnenklimaat zorgt voor minder ziekteverzuim en heeft een goede invloed op de leerprestaties van leerlingen. Maar de kwaliteit van het primaire onderwijs wordt bedreigd, doordat scholen zelf verantwoordelijk worden voor het totale onderhoud van hun schoolgebouw. Toch kan deze zogeheten doorcentralisatie juist leiden tot een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. In zijn blog gaat Gerard Lokhorst hier dieper op in.

Door: Gerard Lokhorst, directeur Stichting Duurzame Scholen

10.05 uur

Duurzame scholen: haalbaar, betaalbaar en met gegarandeerde
prestaties

Technisch zijn legio duurzame oplossingen mogelijk, maar de financiering van duurzame oplossingen is bij scholen nog vaak een obstakel. Veel scholen hebben tekorten op het budget voor onderhoud en energie. Op basis van cases toont Willem Adriaanssen dat duurzame scholen haalbaar, betaalbaar en met gegarandeerde prestaties mogelijk zijn.

Door: Willem Adriaanssen, partner HEVO

10.35 uur

Het duurzaamste schoolgebouw van Nederland

Het I/O-gebouw is het nieuwe onderkomen van de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. I/O is bij oplevering (april 2014) het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. Duurzaamheid komt op alle niveaus tot uiting: waterverbruik, materiaalgebruik, luchtkwaliteit, akoestiek, visueel comfort en verlichting. Dankzij zonnepanelen op het dak en warmte koude opslag levert het gebouw energie op, waarvan de hele HAN-campus van profiteert. Het onderwijsconfort is groot, dankzij het open karakter en gebruik van natuurlijke materialen. Alle factoren samen maken het I/O-gebouw tot een bijzonder prettige studie- en werkomgeving, die volledig aansluit bij de wensen en eisen van onderwijs in de 21e eeuw.

Door: Thomas Bögl, architect-directeur LIAG architecten

11.00 uur

Rondleiding door het I/O-gebouw

12.00 uur

Netwerken met deelnemers en sprekers met koffie en thee

12.30 uur

Einde

Sprekers

Willem Adriaanssen is partner bij HEVO B.V. en medeverantwoordelijk voor het innovatieprogramma en het duurzaamheidsbeleid. Hij studeerde architectuur en uitvoeringstechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven. In zijn werk als adviseur en projectmanager van (maatschappelijk) vastgoed is hij dagelijks actief om met de bij een project betrokken stakeholders werkelijk duurzame oplossingen haalbaar te maken.

Thomas Bögl is architect-directeur en partner bij LIAG architecten. Als senior architect heeft hij zich gespecialiseerd in duurzaam bouwen. Na zijn architectuurstudie aan de Technische Universiteit van Berlijn specialiseerde hij zich in milieuwetenschappen aan de Universiteit van Oost-Londen om vervolgens opleidingen als bouwbioloog en in Cradle to Cradle te volgen. Hij heeft aan diverse projecten gewerkt die de mogelijkheden van de integratie van duurzaamheid in het bouwen in al zijn aspecten onderzochten.

Fotograaf portretfoto: Robert Tjalondo

Gerard Lokhorst is directeur van DuurzaamGebouw en oprichter van Stichting Duurzame Scholen. Hij wil het steeds anders doen dan de rest. Als bestuurslid van TVVL (platform voor mens en techniek) staat hij vooraan bij de laatste ontwikkelingen en innovaties.

Inschrijven

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. Er is plaats voor maximaal 100 deelnemers. De organisatie selecteert bij meer dan 100 inschrijvingen op basis van inschrijfdatum en functieprofiel. Afmelding is mogelijk, tot 24 uur voorafgaand aan de bijeenkomst. Indien u niet komt opdagen zonder afmelding is de organisatie gerechtigd € 50 (excl. btw) te factureren.

Op Locatie

In mei 2014 is het nieuwe gebouw van de faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in gebruik genomen. Het zogenoemde I/O-gebouw is met een EPC (Q/Q) van 0,22 en een MIG-score (GreenCalc+) van 283 het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. In november wordt het gebouw officieel geopend. Meer informatie over dit gebouw leest u in het artikel dat op DuurzaamGebouwd.nl is verschenen.

Fotograaf van foto bovenaan: Ben Vulkers

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Nijmegen, Gelderland