Duurzaam bouwen hoeft niet duurder te zijn. Zelfs bij het hoogste ambitieniveau zijn de kosten binnen 2 tot 5 jaar terug te verdienen.
Dat blijkt uit een onderzoek van BRE en het Britse ingenieursbureau Sweett Group. Zij hebben gekeken naar de kosten voor het ontwikkelen en het gebruik van 3 verschillende type gebouwen: een kantoor, een middelbare school en een gezondheidskliniek. Hierbij heeft het bureau zich gebaseerd op kostengegevens van werkelijke projecten.
Lagere gebruikskosten
Voor elke casus keek Sweett naar de kosten voor verschillende ambitieniveaus op het gebied van duurzaamheid. Hierbij hanteerde het bureau de BREEAM-certificering. Het onderzoek vergelijkt een eventueel hogere voorinvestering voor duurzame maatregelen met de lagere gebruikskosten voor energie en water.
Uit het onderzoek blijft dat het meenemen van duurzaamheidsmaatregelen tijdens het ontwerp en de ontwikkeling van projecten de meerprijs significant kan drukken. Bij de lagere ambitieniveaus van BREEAM zijn duurzame alternatieven vaak niet duurder, waardoor de investering gelijk kan blijven.
Terugverdientijd
Bij BREEAM-scores als Excellent en Outstanding liggen de ontwikkelingskosten typisch gezien tot 2% hoger. Maar de lagere kosten voor energie en water leiden tot een terugverdientijd van 2 tot 5 jaar.
Specifieke maatregelen die het onderzoek noemt om de duurzaamheid van gebouwen te verbeteren, zijn het opvangen van regenwater, aparte ruimtes voor recycling en isolatiemateriaal met een lage milieu-impact.
“Deze studie draagt bij aan de waarde van duurzaamheid”, vindt Yetunde Abdul van BRE. “Het laat zien dat een duurzame aanpak niet significant aan de bouwkosten hoeft toe te voegen.”