De uitdaging voor de toekomst is functiemenging in een meer compacte, stedelijke omgeving. Dat blijkt uit het eindrapport van het actieteam Renovatie, Transformatie en Herbestemming van de Actieagenda Bouw. “Functiemenging en –verdichting zal grotendeels tot stand komen via herontwikkeling en intensivering van het gebruik van de huidige gebouwde omgeving”, zegt Rudy Stroink, voorzitter van het actieteam.
Volgens hem zullen alle partijen die bij de bouw betrokken zijn zich moeten aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Het belangrijkste kenmerk van de nieuwe bouwpraktijk is een verschuiving van een aanbodgestuurde naar vraaggestuurde ruimtelijke ontwikkeling. “De klant weet meer dan ooit wat hij of zij wil.”
Anders
Deze nieuwe behoefte vraagt om nieuwe producten: andere woningtypes, nieuwe winkelformules, andere werkgebouwen en andere omgevingen. “Per regio, per stad of per dorp is een andere aanpak noodzakelijk, afhankelijk van de groei of krimp, de ligging, de kwaliteit van het aanbod en de economische veranderingen en dergelijke.”
Van aanjager naar bewaker
Daarnaast verandert de rol van de overheid van aanjager naar bewaker van kwaliteit en regisseur van lokale initiatieven. Het ontstaan van het huidige overaanbod ligt volgens het eindrapport aan de actieve rol van de overheid in het verleden bij het initiëren van grote publiek-private ondernemingen met omvangrijke nieuwbouwprogramma’s. Publieke en private belangen kwamen vaak te dicht bij elkaar.
Stimulans
Het actieteam komt met concrete aanbevelingen om renovatie, transformatie en herbestemming aan te wakkeren. Initiatieven variëren van een roadshow en innovatieprijs tot oprichten van een ‘premier league’ van renovatiehogescholen.
Downloaden
Het eindrapport van het Actieteam Renovatie, transformatie en herbestemming is gratis te downloaden via: http://www.actieagendabouw.nl/ontzuiling-bebouwing-stelt-nieuwe-eisen-bouw/