Publieke en private partijen in Flevoland zijn een uniek samenwerkingsverband aangegaan bij de herstructurering van windmolens. Windmoleneigenaren, bedrijven en bewoners werken samen met het Rijk, de provincie, gemeenten en RVO.nl.
Bijzondere samenwerking
Gé Huismans, planoloog en adviseur van de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland (RVO.nl) noemt de samenwerking daarom bijzonder. “Samenwerking op deze schaal en op deze manier tussen de markt en overheden is nog niet eerder vertoond. Publieke en private partijen trekken samen op en dat is pure winst. Daarmee wordt windenergie een publiekrechtelijk en democratisch gecontroleerd maatschappelijk bezit.”
De ontstane samenwerking is zeer welkom, als we kijken naar de gestokte ontwikkeling van windenergie in Flevoland sinds 2005. Rond dat tijdstip besloot de provincie een einde te maken aan de ontstane wildgroei van windmolens en stelde een nieuw beleid vast met herstructurering van de bestaande windmolens als doel.
Capaciteit en doelstelling
Op dit moment staan er in de provincie Flevoland zeshonderd grote en kleine turbines met een totaal vermogen van 592 MW. Dit moet de komende jaren worden verhoogd naar een vermogen van 1400 MW om de energiedoelstellingen van Nederland – 6.000 megawatt windenergie op land – in 2020 te kunnen halen.