C2C ExpoLAB
Waarom zeggen sommigen dat Cradle to Cradle duur is? C2C staat voor kwaliteit en design. Daarom zijn C2C-gecertificeerde producten kwalitatief goede producten met een mooie uitstraling. Maar een door C2C geïnspireerd product wordt niet duurder van de C2C-certificering. Sterker nog: de kans is groot dat het makkelijker en daardoor goedkoper te produceren en te demonteren is. Met C2C is geld te verdienen, ook in de bouw.
Bij het stimuleren van hergebruik denken we vaak aan de pet-flessen die we dankzij statiegeld terugbrengen naar de supermarkt. Prima toch? Nou ja, helaas gaat de kwaliteit van deze producten langzaam achteruit bij recycling. Het zou veel beter zijn als bij het ontwerp van drankverpakking nagedacht wordt over optimale recycling of zelfs upcycling.
Andere financieringsmodellen
Helaas gebeurt dit maar zelden, ook bij gebouwen. De uiteindelijke droom is dat alle producten die in een gebouw verwerkt zijn, bestaan uit hoogwaardige materialen die hun financiële waarde behouden. Door andere financieringsmodellen kunnen dergelijke producten financiële meerwaarde hebben voor de gebruiker, gebouweigenaar en producent. Die modellen ontstaan wanneer de gebruiker niet de eigenaar is van de kwalitatief goede grondstoffen van het product, hij gebruikt ze slechts voor een bepaalde periode. De producent blijft eigenaar van de grondstoffen (die over decennia schaars zijn).
Waardekennis
Veel gebouweigenaren hebben over het algemeen geen idee welke financiële waardes er nog in hun gebouw kunnen zitten. Jammer genoeg kunnen die vaak niet in klinkende munt worden omgezet door de toegepaste verbindingen in de gebouwen. Hierdoor weegt de demontagetijd niet op tegen de restwaarde van de producten. Door verbindingen anders te ontwerpen, gaat de demontage sneller en worden producten niet beschadigd tijdens demontage. Dit resulteert in een hogere restwaarde.
Alleen met aanpasbaar bouwen kunnen we ervoor zorgen dat bouwelementen en –producten geen kwaliteit verliezen met demontage en snel losgekoppeld kunnen worden van het gebouw. Doordat de producent eigenaar blijft van een bouwproduct zal deze dusdanig ontwikkeld worden dat het de producent zo min mogelijk onderhoud kost. Dat is ook een leuk voordeel voor de gebouweigenaar.
Natuurlijk zijn er een paar koplopers in de bebouwde omgeving waarvoor bovenstaande niet geldt, zij hebben zelfs ten tijde van een recessie groei getoond door uit te blinken hierin. Laat dit de inspiratie zijn om hier ook voor te kiezen!