De meerwaarde van groendaken

Dat groendaken een meerwaarde hebben, daarover zijn de meeste mensen het wel eens. Maar wat die meerwaarde dan is, kan voor iedereen verschillen. Dit komt vaak omdat iedereen met een andere beleving naar groendaken kijkt. De meeste mensen kennen er maar een aantal hiervan. Daarom hier een overzicht wat de meerwaarde van groendaken kan zijn, volgens Optigroen.

Bescherming dak- en gevelconstructie

Groendaken beschermen de schil van gebouwen tegen extreme temperatuurverschillen, uv-straling en fysieke beschadigingen. Daardoor kan de levensduur van dakbedekking verdubbelen.

Waterretentie

Extensieve groendaken houden ongeveer 40% tot 80% van de jaarlijkse neerslag vast, intensieve groendaken zelfs 80% tot 99%. Daardoor worden waterzuiveringsinstallaties en infiltratievoorzieningen minder belast.

Reductie piekafvoer hemelwater

Groendaken vertragen de afvoer van hemelwater naar de riolering met 50% tot 100%. Bij hevige regenval beperkt dit de wateroverlast aanzienlijk . Dit leidt enerzijds tot besparingen bij de dimensionering van de riolering en infiltratievoorzieningen, anderzijds verkleint het ook de kans op riooloverstorten.

Regulatie warmte/koude

Groendaken werken in de zomer als hitteschild en in de winter als koudeschild. De regulerende werking is grotendeels afhankelijk van de energetische context van het gebouw, maar kan bijdragen aan een aangenamer binnenklimaat. Dit zorgt voor een aanzienlijke besparing op de energiekosten.

Verbetering (micro) klimaat

Groendaken hebben een koelend effect door evaporatie en transpiratie van water. Dit bestrijdt zogeheten hitte-eilanden en voorkomt zo oververhitting in de stedelijke omgeving.

Ecologische compensatie

Groendaken creëren voor flora en fauna mogelijkheden om zich te voeden, te vestigen en voort te planten. Integratie van groendaken in de stedelijke omgeving draagt dus bij aan een duurzame leefomgeving.

Luchtzuivering

Groendaken binden schadelijke gassen en fijnstof en dragen zo bij aan een gezonde luchtkwaliteit. Het blad vangt gassen op en neemt ze op als voedingsstof. Fijnstof wordt via het blad opgevangen en spoelt af naar het substraat . Daar worden ze gebonden en via de wortel als voedingsstof opgenomen.

Multifunctioneel ruimtegebruik

Groendaken bieden vooral in de stedelijke omgeving talloze mogelijkheden met betrekking tot de intensivering van multifunctionele ruimtegebruik.

Geluidsisolatie

Groendaken dragen bij aan het reduceren van trillingen en het absorberen van geluid. De massa van het systeem en de structuur van de vegetatie dragen vooral in de stedelijke omgeving bij aan het verminderen van lawaai. Dat kan oplopen tot een reductie van 50 dB.

Duurzame leefomgeving

Groendaken verbeteren de leefomgeving als onderdeel van het duurzaam bouwen. Het resultaat is duurzame waardecreatie door multifunctioneel ruimtegebruik, in combinatie met ecologische compensatie. Daarbij dragen adaptieve en mitigerende effecten bij aan een klimaatbestendige leefomgeving.

Rendementsverhoging zonnepanelen

Groendaken en zonnepanelen gaan uitstekend samen. Het koelende effect van de dakbegroeiing heeft een gunstig effect op de zonnepanelen. Dit kan resulteren in een rendementsverhoging tot 5%. Daarnaast wordt het verouderingsproces van het silicium in de panelen vertraagd, waardoor vermogensverlies pas na 10 jaar optreedt.

Bescherming tegen straling

Groendaken bieden mensen in gebouwen bescherming tegen elektromagnetische straling van buitenaf. Het absorbeert tot 99,4% van deze straling. 

Groendaken bieden tal van mogelijkheden bij de ontwikkeling van de bebouwde omgeving, maar is geen wondermiddel. De kracht van de systemen zit vooral in het integrale karakter. Groendaken leveren op heel veel aspecten een waardevolle bijdrage, in tegenstelling tot andere duurzame systemen die vaak maar een bijdrage leveren op slechts één aspect.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing