Deze zomer verschijnt een demo- en onderzoekswoning op het Arnhemse industrieterrein Kleefse Waard. Deze woning hoort bij het ‘Fit the Future’-project, dat is opgericht om innovatieve woonconcepten voor senioren te ontwikkelen.
Hiervoor heeft lector Masi Mohammadi van het lectoraat Architecture in Health van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Gerard Nijboer van Huis & Milieu, die verantwoordelijk is voor de technische realisatie. Daarnaast is een overeenkomst gesloten met de stichting Greenhouse, een incubatorcentrum voor start-ups op het gebied van energie- en milieutechnologie, die de realisatie faciliteert.
Ecologische en sociale domein
Reden van dit project is de toenemende vergrijzing van de Nederlandse samenleving. Volgens de initiators leidt dit tot meer vraag naar zorg. De overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, waardoor de nadruk zal liggen op extramurale zorg.
Er is echter een tekort aan woningen, die aan de eisen van senioren voldoen. Om in de toekomst aan de woningvraag te voldoen, is er baat bij de ontwikkeling van geschikte woonconcepten voor senioren. Bij de duurzame ontwikkeling hiervan wordt veelal gestreefd naar een evenwicht tussen het economische (Profit), het ecologische (Planet) en het sociale (People) domein: het ‘Triple P’-principe. Het onderzoek van Fit the Future richt zich met name op het ecologische en sociale domein, omdat enerzijds in het verleden te weinig aandacht is besteed aan de sociale component en anderzijds er te veel aandacht was voor de economische component.
Om de prestatie-eisen ook in de toekomst te laten aansluiten op de functionele eisen is aanpasbaarheid van het woonconcept van belang. Zo draagt een healing environment in alle levensfasen in positieve zin bij aan het welbevinden, herstel en genezing. Intelligente technologie speelt daarbij een belangrijke rol. Een geheel van systemen en sensoren zorgt er namelijk voor dat zaken worden geregeld, wanneer een bewoner vanwege beperkte geestelijke of fysieke beperkingen daartoe zelf niet in staat is.
Leren en inspireren
De innovatieve woonconcepten in de demo- en onderzoekswoning zijn afkomstig van studenten van de TU in Eindhoven en van de Faculteit Techniek van de HAN. Hiermee geldt de woning als een leer- en inspiratieobject voor stakeholders met betrekking tot duurzame woningbouw voor senioren. Ook het bedrijfsleven wordt uitgenodigd om hun innovaties kenbaar te maken, zodat deze in het project ingebracht kunnen worden. Zij kunnen zich melden bij Ron van Wijk, projectmanager Fit the Future.
Foto: Gerard Nijboer en Masi Mohammadi
Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl