TBI is een groep van bedrijven in de techniek, bouw en infra. Met het thema ‘Maak de toekomst’ geeft ze inhoud aan duurzaam ondernemerschap. Piet Jan Heijboer, lid van de RvB van TBI Holdings, gaat in op de wijze waarop duurzaam denken en doen gestalte krijgt binnen de TBI-groep.
De holding jaagt duurzaamheid aan binnen de groep?
“Vanuit de holding nemen we initiatieven en samen met de directeuren van de bedrijven is ons duurzaamheidsbeleid geformuleerd. We hebben vanuit de holding een stimulerende rol, maar de bedrijven moeten het zelf doen. Duurzaamheidsdenken in de groep stimuleren we onder meer met de TBI Innovatieprijs."
In het meest recente duurzaamheidsverslag lees ik dat ‘het huis op orde is’. Kunt u dat toelichten?
“Duurzaamheid heeft een integrale plek gekregen in de bedrijfsvoering. Dat houdt ook in dat verantwoordelijkheden helder zijn belegd met goed ingeregelde rapportagelijnen. Veel werk is gaan zitten in het nauwkeurig definiëren van een aantal indicatoren waarop we willen verbeteren.”
Het relatieve energieverbruik is gestegen in 2013. Wat zeggen die getallen?
“Die stijging van het energieverbruik in relatie tot onze omzet werd bepaald door enkele zeer energie-intensieve projecten. Zo werd de stijging over 2013 voor een groot deel verklaard door het gebruik van een enorme tunnelboor voor de Sluiskiltunnel. We blijven dus afhankelijk van het type en de grootte van onze projecten.”
Welke uitdagingen zijn er voor de toekomst?
"Bij duurzaamheid kijk je in eerste instantie vooral naar secundaire processen. Auto's, energiegebruik in gebouwen, afvalstromen, het ziekteverzuim en de organisatie rondom veiligheid. Dat is voor alle bedrijven in de groep gedaan. De uitdaging zit nu in de processen, waarmee we buiten aan het werk zijn. Dus wat we voor de klant doen. Dat kan zijn door het bouwproces beter in te steken met minder verspilling. Of door de logistiek van de fabrieken naar de bouwplaats slimmer organiseren met minder transport als resultaat. Daarnaast nemen we ook de producten die we leveren onder de loep. Dan gaat het bijvoorbeeld om het duurzamer en energieneutraal maken van woningen. Ons duurzaamheidsstreven komt dus tot uiting in onze processen en producten. Daarnaast kijken we hoe we de klant kunnen helpen duurzaam te worden.”
Wat is daar een voorbeeld van?
"Eekels Technology heeft met de klant meegedacht en een oplossing voor de scheepvaart ontwikkeld die het energieverbruik – en energiekosten - kan halveren, zonder concessies aan veiligheid, performance en comfort. Dat concept heet slow steaming en houdt in dat de regeling van de motoren op een schip zo wordt aangepast dat bij varen op halve kracht toch alle functies volledig ondersteund worden en de generator voldoende stroom afgeeft. Het is echt goed concept en Eekels Technology heeft daar terecht de TBI Innovatieprijs 2013 mee gewonnen. Het mooie is dat bij duurzaamheid het mes vaak aan 2 kanten snijdt: voordelen voor de klant in de zin van minder kosten of meer waarde en voor ons minder verspilling waardoor de opbrengsten hoger zijn."
Waar zit verspilling in?
"Neem verpakkingsmateriaal. Als wij op een bouwplaats 1000 tl-balken aangeleverd krijgen, zitten die in even zo veel dozen verpakt. Dat moet dus allemaal worden uitgepakt en levert een berg aan verpakkingen op. We gaan dus het gesprek aan met de leverancier en stellen dat het toch wel raar is dat onze monteurs al die duizenden dozen moeten uitpakken en de verpakkingen moeten afvoeren. Dat kan echt slimmer, bijvoorbeeld door het anders te verpakken. Nadenken daarover proberen we te stimuleren bij onze leveranciers. Daarbij zijn er veel leveranciers die zelf iets brengen naar een bouwplaats. Dat kan anders door 1 partij al die toelevering te laten verzamelen en als werkpakket te laten afleveren op een pallet. Dan hebben onze monteurs alles bij elkaar wat ze die dag nodig hebben. Dat scheelt ook tijd omdat ze niet hoeven te zoeken op de bouwplaats en zelf componenten moeten verzamelen."
Dit werkt al zo bij TBI-bedrijven?
"Een van de installatiebedrijven in de TBI-groep, Croon, werkt al zo. Door in de werkvoorbereiding met leveranciers afspraken te maken en logistieke partner DHL voor just-in-timelevering in te schakelen, hebben zij dit voor hun projecten opgezet. Ik zeg daarbij niet dat het eenvoudig is, want je moet mensen uit hun gewoontes halen om het voor elkaar te krijgen, Leveranciers werken vaak met standaard leveringshoeveelheden: als wij dat anders willen, dan moet zijn proces aanpassen en dat is wennen. Ook voor onze mensen geldt dat. Anders bouwen gaat niet vanzelf, daarin moet je ze begeleiden."