Certificaat voor verticale tuin

Tijdens het Green Tie Gala heeft Mostert de Winter het cradle-to-cradle-certificaat ontvangen voor zijn product Modulogreen.

Volgens Mariska van Dalen, senior consultant sustainability bij advies- en ingenieursbureau Tebodin Nederland, geaccrediteerde partij voor cradle-to-cradleassessments, heeft Mostert de Winter Modulogreen geheel ontwikkeld vanuit de cradle-to-cradleontwerpprincipes. "Mostert de Winter heeft ons gevraagd hem in het certificeringstraject te begeleiden", vertelt ze.

Positieve effecten

Binnen 4 weken was Modulogreen gecertificeerd. “Het bijzondere aan dit product zijn de positieve effecten”, vindt Van Dalen. “Het groen heeft een positief effect op de gezondheid van mensen, verhoogt de vastgoedwaarde van gebouwen, vermindert luchtvervuiling, bergt water, bindt CO2, isoleert, dempt geluid, verkoelt in warmte periodes en zorgt voor biodiversiteit." Daarnaast spreekt ze haar bewondering uit voor de toepassing van dit gevelbegroeiingssysteem: de verticale tuin is namelijk binnen en buiten te plaatsen. Met dit systeem is het eenvoudig een niet-grondgebonden groene gevel te realiseren.

Ze vond het ook bijzonder om de verklaring uit te reiken tijdens het Green Tie Gala. “Voor het eerst reiken we het cradle-to-cradlecertificaat uit aan een groen gevelsysteem”, legt ze uit. “Het is dan erg mooi om dit te doen tijdens een evenement dat gericht is op duurzaamheid en bouwen.”

Zilveren certificaat

Mostert de Winter is overigens alweer bezig met de volgende stap in het certificatieprogramma en werkt aan het zilveren certificaat. “Dit zal minder snel gaan dan het bronzen certificaat, maar ik verwacht toch dat Modulogreen binnen 2 maanden over het zilveren certificaat beschikt”, aldus Van Dalen.

Het Modulogreen-gevelpaneelsysteem vervangt het buitenspouwblad van de gevel. Het systeem is opnieuw ontwikkeld om te kunnen voldoen aan de cradle-to-cradleeisen. Modulogreen sluit aan bij de nieuwe marktomstandigheden die vragen om innovatieve, duurzame oplossingen met lage levensduurkosten. Zo is deze verticale tuin ook toegepast in het vernieuwde kantoor van MUD Jeans, waarover we eerder hebben geschreven. Mostert de Winter is een onderdeel van Koninklijke BAM Groep.

Foto: Van links naar rechts: Marcelino Cancela Vallespin (Tebodin), Mariska van Dalen (Tebodin), Roy Vercoulen (C2CPII), Hans van Cooten (Mostert de Winter), Bjorn Sanders (C2Cexpolab)

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BAM Bouw en Techniek