Dirk Brounen, professor aan de Universiteit van Tilburg, liet in zijn Keynote op Building Holland weten dat de economie van duurzame bouw wel een feit, maar niet zichtbaar is. Vlak na zijn presentatie toonde Mels Crouwel een succesvolle praktijkcase: het duurzame en multifunctionele RAI Amtrium.
Na de opening van dagvoorzitter Pernille la Lau, die opriep tot meer kennisdeling en samenwerking, bracht Brounen een breder spectrum aan in de duurzame economie.
“Vanuit de psychologie is bekend dat Jan Modaal vooral naar de effecten van de komende 3 jaar kijkt, terwijl financieel economen naar de opbrengst op de langere termijn – à 7 jaar – kijken.”
Maak het voelbaar
Hij pleit er dan ook voor om de langetermijneffecten direct voelbaar te maken. “Bijvoorbeeld bij zonnepanelen: haal de verkooppremie naar voren en maak er korting van.” Op het gebied van duurzame economie blijkt uit de benchmark GRESB dat Australische bedrijven op dit gebied voorop lopen.
“Kijk naar deze benchmark als een energielabel op groter schaalniveau”, legt Brounen uit. “Hierin wordt vergeleken wat bedrijven zeggen met wat ze daadwerkelijk aan duurzaamheid doen.”
Multifunctioneel en duurzaam
Mels Crouwel, architect Benthem Crouwel, laat in een praktijkvoorbeeld zien dat multifunctioneel bouwen absoluut duurzaam kan. De case RAI Amtrium is een sterk voorbeeld van een flexibel gebouw, dat als eerste congrescentrum een viersterren BREEAM-NL certificaat heeft ontvangen.
Over flexibel bouwen meent Crouwel: “Het is duidelijk dat een huis ook tot kantoor moet worden omgebouwd en vice versa. We bouwen voor de toekomst en niet voor het verleden.” Dat komt tot uiting in dit concept, dat congres-, vergader- en kantoorfaciliteiten omvat.
Meerdere functies, één schil
Er zijn meerdere functies in één schil ondergebracht en dat maakt dat de betrokken partijen met duurzaamheid een enorme stap maken. In het oog springt de grote kas voor het zogenaamde city farming. Het gebouw moet straks de eigen groenten en kruiden voor het restaurant ROAST Amsterdam realiseren.
Crouwel vertelt verder over de ‘zichtbare duurzaamheid’ bij dit project: “In de borstwering van het atrium worden drie lagen spiegels gemonteerd. Licht uit het zuiden wordt van alle kanten gereflecteerd naar de werkvloer.” Volgens de architect gaat het duurzame gebouw in alle opzichten wat opleveren.
Winst van duurzaamheid
“Vanwege internationale concurrentie word je minder waard als je niet duurzaam opereert. RAI kan door deze bouw op de plek blijven waar ze nu zit. We hebben het hier niet alleen over stedenbouwkundige duurzaamheid, maar over duurzaamheid op velerlei niveaus. Het levert vooral op de lange termijn geld op.”