'Knutselen op de bouwplaats doen we niet meer'

“Stop met stapelen van domme oplossingen”, verzoekt Jan Willem van de Groep van Energiesprong de bouwsector. De Stroomversnelling, waarin 110.000 woningen naar nul op de meter worden gebracht, is volgens hem een voorbeeld van het succesvol invullen van de industriële bouwopgave.

Van de Groep stelt dat de bouwindustrie de grootste concurrent kan worden van het energiebedrijf. "De gezamenlijke jaarlijkse energierekening van huishoudens in Nederland is wel 13 miljard euro", noemt hij als prikkelend voorbeeld.

Integrale oplossing

Voordat de bouwsector als concurrent kan worden aangemerkt, valt er nog wel het een en ander te veranderen en te verbeteren. “Wij zijn nog niet in staat om het gebouw te zien als één systeem”, stelt Van de Groep als een van de pijnpunten. "Het gebouw moet gaan gelden als integrale oplossing."

“Jammer genoeg”, meldt hij, “is de verduurzamingsopgave nog geen opgave voor de aannemer op de hoek.” Overigens is dit volgens hem iets dat in de toekomst kan veranderen, maar dit vergt wel een verandering van het takenpakket voor dergelijke aannemers.

Sprongen maken

Volgens hem is het nog noodzakelijk dat wet en regelgeving worden aangepast om sprongen op het gebied van bouwindustrialisatie de kunnen te maken. “Knutselen op de bouwplaats doen we niet meer, het wordt plug & play. Bouw klantgerichter, maar maak niet wat de klant vraagt. We willen spullen maken die de klant morgen en overmorgen wil hebben. Ga dus op zoek naar de latente behoefte van de klant.”

Duurzaam Renoveren

Tijdens de workshop 'Duurzaam renoveren: Hoe participeer ik in 'De Stroomversnelling' haakte Leen van Dijke, lid Kernteam Stroomversnelling, hierbij aan. "In een stroomversnelling willen we die woningen duurzaam renoveren. Hierbij is de industrialisatie van de bouw belangrijk. Graag nodigen we woningcorporaties uit, die samen met ons hun woningen willen verduurzamen."

Enthousiaste bewoners

Een van die woningcorporaties is Woonwaard, waarvan projectleider Paul Duyn aan het woord komt. "Wij vonden het belangrijk om onze woningvoorraad te verduurzamen, maar wilden ook weten hoe de bewoners hiernaar keken. Wat bleek? Meer dan de helft van onze bewoners was hierover enthousiast."

Deze renovatiewerkzaamheden vond plaats in samenwerking met BAM en Alklima. "We hebben de woning energieneutraal gemaakt met onder meer een lucht/water-warmtepomp en pv-panelen", vertelt Alklima's Hugo Jansen. "En door dit steeds te monitoren, stimuleren we de bewoners maar kan de installateur ingrijpen. Voor de ontwikkelaar geldt dit als controlemiddel."

Deel dit artikel

permalink