'Duurzaam Bouwen: goed voor de portemonnee'

Ad van de Ven, bureau van de Ven en Maarten Dansen, Platform Duurzame Huisvesting laten in een dubbelinterview tijdens Building Holland weten wat duurzaam bouwen eigenlijk oplevert.

De kick-off komt van Dansen: “Duurzaam bouwen is goed voor de portemonnee. Uit onderzoek is gebleken dat duurzaam vastgoed wereldwijd meer oplevert dan niet duurzame gebouwen.” Van de Ven vult aan: “Daarnaast is het van belang voor banken. Vastgoed dat toekomstbestendig en flexibel is, is op de lange termijn meer waard. Op de korte termijn laat zich dat in mindere mate vertalen.”

Frenk van der Linden, dagvoorzitter en interviewer, vraagt het duo om een verklaring. Hij stelt dat duurzaam bouwen nog relatief weinig gebeurt in de sector. “Oneens”, stelt Dansen, “want je ziet juist dat, als we kijken naar BREEAM, dat de certificaatuitgave verdubbelt. Hij ziet nog wel een kans en verbeterpunt sectorbreed: “In de bestaande bouw hebben we nog een slag te slaan.”

Waar ligt de focus?

Van der Linden vraagt zich af wat de belangrijkste doelgroep is voor duurzaam bouwen. Van de Ven verklaart: “De focus moet op de opdrachtgever liggen. Een goed gebouw ontstaat pas wanneer drie partijen hun rol goed verdelen. Twee daarvan zijn professionals, de uitvoerder en de ontwerper. De overige partij is een leek.”

Opdrachtgevers ontzorgen en meer in het proces betrekken is van belang. “Versterk de rol van de opdrachtgever. Betrek een bouwregisseur die naast de opdrachtgever gaat staan”, stelt Van de Ven. Ook Dansen denkt dat de bouwkolom vaker de eindgebruiker in het proces moet betrekken.

Venco Campus

De duurzame Venco Campus, beloond met een BREEAM-NL Nieuwbouw certificering, is een voorbeeld van een pand waar de eindgebruiker centraal stond. “Een maand voor oplevering kon onze opdrachtgever nog wijzigingen doorgeven”, zegt van de Ven, onder andere betrokken bij het project als BREEAM-NL Expert. Meer informatie over dit project is te lezen in de tweede uitgave van het BREEAM-NL Magazine, dat u online kunt bekijken.

Volgens het tweetal zijn er voor de toekomst absoluut verbeterpunten. Zo moet het proces transparanter worden, want op dit moment zit dat nog dichtgetimmerd, zo meent men. “Standaardiseer, want dat communiceert makkelijker. Maak het proces transparant, want dan weet je precies wat je koopt.”

Prestatiecontracten

Daarna volgde de workshop ‘Een succesvolle, garandeerde prestatie.. succes en faalfactoren’ waarin Imtech Building Services-directeur Debby Slofstra inging op prestatiecontracten. “Het is niet nieuw, maar ook zeker niet uitontwikkeld”, vertelde ze. “Omstandigheden als hogere werkloosheid, dalende bnp en leegstand zijn de katalysator voor de roep om integrale prestatiecontracten.”

Met dit soort contracten wil Imtech zich focussen op zijn corebusiness, legde ze uit. “Dit stimuleert innovaties en verbeteringen, waardoor we ons kunnen richten op onze kennis en kunde en dus toegevoegde waarde kunnen leveren.”

Ze besefte zich wel dat dit lastig is in een aanbodgestuurde markt. “Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben en houden voor de soft skills”, vond ze. “Ga de dialoog met elkaar aan, vertrouw elkaar en zorg voor transparantie aan de hand van een opencostbook.

Deel dit artikel

permalink