Mark Frequin opende met zijn Keynote de eerste dag op Building Holland en nam bezoekers mee in het Nieuwe Bouwen. Volgens hem draait alles om kwaliteit en nieuwe, andere waarden in dit Nieuwe Bouwen.
Vlak daarvoor vroeg Frenk van der Linden, dagvoorzitter, deelnemers om een droombeeld. Wat zouden de aanwezigen doen als ze een dag in de stoel van Mark Rutte plaatsnemen? Deelnemers noemden onder andere de klant centraal stellen en minder projectmatig denken en andere financieringsvormen als opzetten om op vernieuwde wijze te bouwen.
Hij stelde hierbij vraaggerichter bouwen aan de kaak. Samenspel tussen vraag en aanbod is een kunst die men al lang probeert te vinden. "Maar", vond directeur-generaal Wonen en Bouwen Frequin, "als we de gebruiker niet helpen hoe te formuleren, dan is het een lastige opgave. Vraaggerichter bouwen is volgens hem verbeterde kwaliteitsborging. Bouwen wordt door vrager en aanbieder als apart proces gezien.
Bestaande bouw
Verder keek hij naar de uitdagingen voor de toekomst: onder meer duurzamer worden en afval tot grondstof voor nieuwbouw verwerken. Grootste opgave ligt in de bestaande voorraad, tevens ook de moeilijkste opgave, zei Frequin. Een goed voorbeeld om deze voorraad op volle snelheid te verduurzamen is de Stroomversnelling. Stroomvernellers zijn koplopers, vond hij.
Frequin sloot zijn Keynote af met een blik op transformatie. Als kansen noemde hij onder andere het expertteam kantoortransformatie. Enkele inspirerende transformatieprojecten passeerden de revue.
De Round Table met van links naar rechts Ronald Scheurholts, Ineke Dezentjé, Mark Frequin, Claudia Reiner en Maxime Verhagen. Boven dagvoorzitter Frenk van der Linden.
Round Table
Daarna volgde de eerste Round Table: het openingsdebat met als thema ‘Alstublieft, uw gebouw. Gefeliciteerd!’. Frequin nam zitting aan de tafel op het podium, samen met FME-voorzitter Ineke Dezentjé, vicevoorzitter UNETO-VNI Claudia Reiner, Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen en vicevoorzitter BNA Ronald Schleurholts. Onder leiding van Van der Linden spraken ze over hun visie van de bouwbranche en het Nieuwe Bouwen.
Integrale bouwmanager
Met name de stelling ‘Een integrale bouwmanager is noodzakelijk voor het Nieuwe Bouwen’ leverde discussie op. Reiner was het hier niet mee eens: “Het is een extra kostenpost, want hij neemt wel de lead maar niet de verantwoordelijkheid.” Dezentjé vond het juist goed, omdat diegene dan de regie in het bouwproject neemt.
Frequin zag meer in een samenwerkingsverband in de volle breedte van de branche. “Als ik een huis laat bouwen, wil ik niet met 20 mensen overleggen.” Daarom moet de bouw volgens Verhagen met prestatiecontracten werken. “Zorg ervoor dat de integrale bouwmanager verantwoordelijk is voor het project.” Hieraan voegde Dezentjé toe: “De eindgebruiker moet dan wel centraal staan.”