‘Richtlijnen formuleren om windenergie op te wekken’

Een werkgroep binnen een groot Europees consortium dient richtlijnen te formuleren voor het opwekken van windenergie in de gebouwde omgeving. Prof.dr.ir. Bert Blocken leidt deze werkgroep, dat onderzoeken opzet om bijvoorbeeld projecten als Bahrain World Trade Center (zie foto) in de toekomst beter uit te voeren.

“Als de torens van de 240-meter hoge Bahrain World Trade Center precies andersom zouden hebben gestaan, dan zou dit bijna 15% meer energie per jaar opbrengen”, stelde de hoogleraar Bouwfysica namelijk aan het begin de eerste MOOC (Massive Open Online Course) van de Technische Universiteit Eindhoven.

Windturbine

Dit gebouw in de Bahreinse hoofdstad Manamah kostte $ 150 miljoen, zo’n € 105 miljoen, en werd in 2008 voltooid. Drie bruggen verbinden de twee torens van het gebouw. Aan elke brug hangt een windturbine in de richting waaruit normaal gesproken de wind komt. De torens staan in de vorm van een trechter, zodat de wind tussen de twee torens wordt gemanoeuvreerd voor een maximaal rendement.

Dat dacht de ontwerper, tenminste. Hoogleraar Bouwfysica Blocken stelt echter dat die aanname verkeerd is. Hij toonde bewijs aan de hand van windtunnelmetingen en computersimulaties aan een model van het Bahrain WTC. “Bij windstroming gaat men vaak uit van intuïtie, maar dat leidt tot suboptimale ontwerpen.”

Omgekeerd

Met nauwkeurige windtunnelmetingen en computersimulaties op een model van het Bahrain WTC berekende Blocken dat de torens in omgekeerde stand juist 14% meer energie kunnen opleveren. Volgens de onderzoekers is dat echter geen zuivere vergelijking. “Constructief en financieel gezien is dit in de realiteit moeilijk haalbaar. Dat geldt wel voor het omgekeerd plaatsen van de toren.”

Overigens is dit WTC niet het enige gebouw. “Ook bij de Strata-toren in Londen zijn fouten gemaakt. De turbines draaien bijna nooit. En als ze draaien, is de situatie in de kantoren onwerkbaar wegens te veel lawaai”, stelt Blocken.

Deel dit artikel

permalink